Forsyning og VE SKRIV UD

Er landvindmøllerne også i fare?

af: Maria Rask Hetoft Poulsen 20-05-2016
(Foto: Colourbox)

Da regeringen sidste fredag fremlagde deres forslag til besparelser på den grønne omstillingen, måtte navnlig vindmøller holde hårdt for. Der var særligt fokus aflysningen af de kystnære havmølleparker, men nu viser en gennemgang af regeringens forslag, som Vindmølleindustrien har foretaget, at også udbygningen med Danmarks billigste el-producerende teknologi, landvind, begrænses mærkbart.

- Ved at lægge finansieringen af den grønne omstilling på finansloven vil regeringen de facto lægge et loft ind over den samlede udbygning med vind. Det beløb der er afsat til landvind, vil resultere i en markant lavere udbygning, end den vi har set de senere år. Landvind er den billigste teknologi i Danmark, og politikerne bør derfor prioritere at fastholde tempoet for udbygningen på minimum samme niveau som i de foregående år. Med regeringens udspil lægges der op til en opbremsning af udbygningen,” siger Jan Hylleberg, adm. direktør for Vindmølleindustrien i en nyhed på deres egen hjemmeside  og fortsætter:

- Jeg appellerer til, at politikerne i de forestående PSO-forhandlinger afsætter penge til at fastholde tempoet i udbygningen med landvind. Hvis ikke man fortsat vil prioritere den billigste teknologi, klinger de mange hensigtserklæringer om en omkostningseffektiv grøn omstilling hult.

Regeringens PSO-fremskrivning indeholder alene midler til en udbygning med ca. 50 MW årligt fra 2018-2020. Til sammenligning er der siden 2012 udbygget med gennemsnitligt 215 MW årligt på land. En årlig udbygning med landvind på 50 MW svarer til, at der kun bygges 1-3 vindmølleprojekter om året frem mod 2020.

I interesseorganisationen Vindmølleindustrien ryster de på hovedet. Den adm. direktør siger således:

-  50 MW svarer til ca. 15 møller om året. Det er simpelthen ikke et hjemmemarked, som er værdigt i vindenergiens hjemland. Vil man fastholde en konkurrencedygtig dansk vindindustri, som internationalt også ses som foregangsland, må man som minimum fastholde den nuværende udbygningstakt,” siger Jan Hylleberg og fortsætter:

”Regeringens udspil strider direkte imod det, som eksperter, herunder Klimarådet, anbefaler, nemlig at fastholde et jævnt stigende niveau for udbygningen med vedvarende energi. Det strider også imod Venstres egne udmeldinger, hvor landvind er blevet udlagt som en vigtig teknologi at satse på, da den er så billig, som den er,” siger Jan Hylleberg.
(Kilde: Vindmølleindustrien)

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.