Politik og regler SKRIV UD

Overblik over regeringens nye energiudspil

af: Maria Rask Hetoft Poulsen 13-05-2016
(Foto: Colourbox)

Her finder du et overblik over regeringens plan om at reducere energiforbrugernes omkostninger med et tocifret milliardbeløb. Udspillet blev præsenteret ved regeringens pressemøde, hvor energi- forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) og erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) deltog.

Afskaffelse af PSO-afgiften

Regeringens foreslog allerede i tirsdags, at PSO-afgiften skulle afskaffes, og derved samle udgifterne til vedvarende energi på finansloven. Regeringen lægger op til, at afgiften skal afskaffes fra 2017-2021, hvilke fører tillempelser for 5,7 mia. kroner i 2021.

I forslaget står der:

  • Permanent løsning af EU-kritik af PSO-systemet.
  • PSO-afgiften afskaffes gradvist fra 2017 med fuld udfasning i 2021.
  • PSO-udgifterne overflyttes gradvist til finansloven med fuld indfasning i 2021.
  • Udgifter til ny kapacitet fra 2017 finansieres via finansloven fra 2017.
  • Udgifter til eksisterende kapacitet indfases gradvist frem til 2021.

Forslaget vil ifølge regeringen medføre en lempelse på 17,3 øre pr. kWh i gennemsnit.

Prisloft i udbud for Kriegers Flak.
Derudover foreslår regeringen et prisloft i udbuddet for havmølleparken på Kriegers Flak, som skal være ca. 10 øre lavere end den aktuelt forudsatte budpris. Ifølge regeringen vil et prisloft skabe sikkerhed om den maksimale budpris, og kan reducere den samlede budgetterede udgift set over hele støtteperioden.

Forslag om at udskyde eller aflyse kystnært havvindudbud
Regeringen vil ydermere udskyde eller aflyse udbuddet af kystnære møller. Det vil indebære, at udbuddet tilbagekaldes, og at de kystnære havmølleparker i udbuddet ikke opføres på nuværende tidspunkt. Udbuddet vil potentielt stadig kunne gennemføres på et senere tidspunkt, ”hvor timingen er mere hensigtsmæssig”.

Ifølge Altinget skriver regeringen, at PSO-udgifterne til de kystnære møller forventes at blive udbetalt fra ca. 2019 med årlige udgifter stigende til skønsmæssigt ca. 0,7 mia. kr. i 2020.

Balanceringsgodtgørelse til landvind reduceres
Altinget skriver, at det ifølge regeringen kan overvejes at reducere balanceringsgodtgørelsen til landvindmøller til 1,0- 1,4 øre pr. kWh. Balanceringsgodtgørelsen gives til landvindmøller som kompensation for at have pligt til at afsætte den producerede strøm på elmarkedet. Ved en nedsættelse til 1,2 øre pr. kWh med medfører det ifølge udspillet en besparelse i PSO-udgifter på skønnet 670 mio. kr. samlet set i perioden 2017-35.

VE-procespulje afskaffes og IKV-tilskud suspenderes
Energi- forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt berettede ligeledes på pressemødet, at regeringen vil overveje at afskaffe følgende tilskudsordninger på energiområdet:

- Afskaffelse af VE-procespuljen. Puljen giver tilskud til procesvirksomheder, der konverterer deres energiforbrug fra fossilt brændsel til VE. En stor del af puljen er aftalt reserveret til eventuelt at finansiere PSO-udgifter fra 2017, hvis der ikke findes en varig løsning på finansieringen af PSO-udgifterne. På den baggrund kan både reserverede og resterende midler i puljen indgå til at understøtte en permanent PSO-løsning.

* Suspension af IKV-ordningen i 2017-18. Støtteordningen for industrielle kraftvarmeværker blev indført i 2012 for at fastholde samproduktion af el og varme.

En afskaffelse af puljen VE til proces vil ifølge regeringen frigøre i størrelsesordenen 2 mia. kroner i alt i perioden 2017-2021, mens en suspendering af tilskuddet til industrielle kraftvarmeværker vil frigøre ca. 120 mio. kr. i alt fordelt over årene 2017 og 2018.

Reduktion af energiselskabernes energispareindsats
Siden 2006 har energiselskaberne været pålagt forpligtelser til at indfri årlige mål for energibesparelser. Den nuværende ordningen indebærer, at fx private forbrugere og industrivirksomheder kan få tilskud til tiltag, der reducerer deres energiforbrug. Ifølge regeringen vil et lavere mål give forbrugerne besparelser på mindst 1,3 mia. kroner samlet set over perioden 2016-2020.

Samtidig betyder det lavere mål, at det statslige afgiftstab reduceres med ca. 0,45 mia. kr. over perioden 2016- 2020. Samlet set reduceres forbrugernes energiudgifter i gennemsnit med ca. 0,3 øre pr. kWh i perioden 2016-2020.

Konkurrenceudsættelse af affaldsforbrændingssektoren
Partierne bag vækstpakken 2014 (V, K, DF, RV, S, SF og EL) har forpligtet sig på at realisere effektiviseringer i affaldsforbrændingssektoren på 0,2 mia. kr. i 2020. Ifølge regeringen kan det realiseres gennem en konkurrenceudsættelse af affaldsforbrændingssektoren. Analyser peger ifølge udspillet på, at en fuld konkurrenceudsættelse af sektoren vil øge effektiviteten i sektoren med ca. 0,3 mia. kr. frem mod 2025 og 0,5 mia. kr. fuldt indfaset.

Tilpasning af kabelhandlingsplan mv.
Ifølge regeringen kan der foretages tilpasninger af kabelhandlings- og forskønnelsesplanerne samt ændres i principperne for den fremtidige udbygning af eltransmissionsnettet i overensstemmelse med principperne

Det samlede besparelsespotentiale er opgjort til 8 mia. kr. Det reducerer elprisen med yderligere ca. 0,6 øre pr. kWh i perioden 2015-2040. 
(Kilde: Altinget)

Klik her for at læse regeringens besparelsesinitiativer

Læs også:

Energiforum Danmark savner en forsikring om energipolitisk målsætning
Opdateret fremskrivning af elpris og omkostninger til PSO

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.