Energibesparelser SKRIV UD

Skift til klimavenlig varme sikrer årlig besparelse på 100.000 kroner

af: Kasper Elton Jensen, 24-06-2016
Foto: Claus Starup

Trods strenge fredningsregler fandt SEAS-NVE frem til et jordvarmeanlæg, der sparer over 40 procent på driftsomkostningerne i Brorfelde Observatorium og sænker observatoriets varmerelaterede CO2-udledning med 54 procent.

Brorfelde Observatoriums nye jordvarmeanlæg er dimensioneret til at dække cirka 95 procent af det samlede varmebehov. De sidste 5 procent kommer fra et oliefyr, der automatisk kobles ind i tilfælde af spidsbelastning om vinteren. Samtidig fungerer det som backup-system for varmepumpen i jordvarmeanlægget.

Forbedringen sænker observatoriets årlige varmeomkostninger med over 100.000 kroner om året og tjener sig hjem på cirka otte år, mens den forventede levetid er over 20 år. Samtidig falder den varmerelaterede CO2-udledning med 44 tons om året, hvilket svarer til cirka 54 procent.

”SEAS-NVE har vendt hver en sten for at finde den rigtige løsning til os. Da observatoriet både har astronomi, geologi og natur som videnskabelige temaer, synes vi også, det er meget velvalgt, at vi henter vores varme fra undergrunden omkring observatoriet”, siger Julie Bouchet, der er leder af Brorfelde Observatorium i en pressemeddelelse.

Fredning gav udfordringer

Indtil for nylig blev observatoriets store bygninger opvarmet med to oliekedler, men de var slidte, miljøbelastende og dyre i drift. Holbæk Kommune bad derfor SEAS-NVE om at analysere forholdene og finde frem til de bedste alternativer.

”Brorfelde er et af de mest fredede steder i Danmark. Så mange af de typiske spareteknikker kan ikke anvendes her hos os. Men i forhold til opvarmning så vi en mulighed for at opnå store forbedringer”, siger Julie Bouchet.

Jordvarme var det bedste valg

Grundige forundersøgelser viste, at et centralt jordvarmeanlæg ville være det bedste alternativ til det gamle varmeanlæg. Især fordi en varmepumpe ikke kræver daglig vedligeholdelse, men også fordi anlægget ikke ville kunne ses, så snart den cirka 3,6 km lange jordslange var blevet gravet ned i en mark ved siden af observatoriet. Det gjorde det nemmere at få Fredningsnævnets tilladelse til projektet.

Kilde: SEAS-NVE

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.