Tema: Fremtidens energiløsninger. Illustration: Karin Winther 

Fremtidens opvarmning kan være en varmepumpe

af: Søren Black, journalist


I en kort artikelserie stiller vi skarpt på fremtidens opvarmning. I første del kigger vi nærmere på perspektiverne for de boliger, som ikke har adgang til kollektive opvarmingsmetoder. Forbrugerne har flere muligheder for at få huset varmet op. Men skal man vælge den løsning, der er billigst nu og her, eller er et mere miljørigtigt alternativ det rette valg?

I TV2s barndom kunne danskerne i tv-reklamerne følge, hvordan den rare mand fra Texaco kom og hældte olie på fyret, så familien slap for at fryse. Sådan et senarie finder næsten ikke sted længere. Flere og flere vælger nemlig at skrotte oliefyret til fordel for en billigere og mere miljøvenlig løsning.

Ifølge en opgørelse fra Bolius - Boligejernes Videncenter over priser på opvarmning er et træpillefyr den billigste form for opvarmning. Opgørelsen viser, at man over en tiårig periode kan spare omkring 90.000 kroner på varmeregningen ved at vælge et træpillefyr i sit standard parcelhus i stedet for en varmepumpe (luft til vand).

Men ændringer i afgifter og grønne miljøtanker gør, at træpillerne alligevel ikke nødvendigvis er vejen frem, når man skal vælge opvarmningskilde til sit hus. Derfor foreslår Energistyrelsen, at man får hjælp udefra, fortæller Troels Hartung, specialkonsulent i Energistyrelsen.

- Vi anbefaler altid, at man får en fagmand til at hjælpe med en løsning, for det er en svær beslutning at træffe. Han kan se, hvad mulighederne er ved at beregne de tekniske egenskaber ved bygningen.

Ifølge Troels Hartung kan der installeres varmepumper i de fleste huse i dag, da pumperne er blevet bedre til at levere højere temperaturer. Dermed er de blevet væsentligt mindre følsomme overfor, om husene er velisolerede. Modsat for 10 år siden, hvor det oftere var ufordelagtigt at installere varmepumper i en del gamle huse.

- Man skal ikke afskrive sig muligheden for at bruge en varmepumpe, bare fordi man ikke har pakket huset ind i isolering. Det er altid godt at efterisolere sin bolig, men det er ikke længere altid det afgørende for, om man skal vælge varmepumpen til eller fra.

Folk kører sur i træpiller

Hos Energistyrelsen er varmepumperne da også den foretrukne opvarmningsform, hvis der ikke er mulighed for tilslutning til fjernvarme eller naturgas.
- Vi anbefaler, at man altid overvejer en varmepumpe. Den passer med energisystemet, varmeudgiften er lav, og den kræver minimal vedligeholdelse. Men det er en anbefaling, der skal følges op af, at man får lavet en vurdering af en fagmand. Det helt centrale er, at nogen med forstand på opvarmning af boligen skal hjælpe forbrugeren til at træffe det rigtige valg, siger Troels Hartung.

Han oplever med mellemrum folk, der kører lidt sur i at opvarme huset med træpiller.

- En varmepumpe er som udgangspunkt vedligeholdelsesfri, hvorimod et træpillefyr kræver lidt arbejde. Fyret skal ofte fyldes, og man skal have plads til det i et brandsikret rum. Så det afhænger også af hvor meget arbejde, man vil lægge i at opvarme boligen.

Træpiller favoriseres

Det Økologiske Råd anbefaler også brugen af varmepumper. Det skyldes ifølge energi- og klimaekspert Søren Dyck-Madsen, at et træpillefyr ikke er nogen grøn måde at opvarme parcelhuset på. Han ser brugen af pillefyr som et udtryk for resursespild.

- Det er forkert at anvende træpiller til privat opvarmning. Biomassen er for god en energikilde til, at den bør bruges til at opvarme noget så simpelt som at skaffe 22 grader i et almindeligt parcelhus. Derudover leverer fyret en konstant røgudvikling, der sender skadelige partikler ud i nabolaget, forklarer Søren Dyck-Madsen.

Han ærgrer sig derfor over, at afgiftssystemet favoriserer brugen af træpillefyr.

- Træpiller er desværre den billigste opvarmning i øjeblikket, da biomasse er fritaget for afgifter, modsat alle andre opvarmningsformer.

Afgifter kan ændre sig løbende

Energiområdet er et dynamisk område, hvor Energipriserne ændrer sig løbende, så man kan ikke være sikker på, at træpiller nødvendigvis er den billigste opvarmningsform om fem eller ti år. I efteråret blev der fx indgået aftale om at udfase PSO-afgiften, hvilket vil gøre det billigere at bruge el til varmepumper i fremtiden, forklarer Troels Hartung. Derfor råder han forbrugerne til altid at tage udgangspunkt i, hvad deres behov er her og nu. Og så ikke mindst få den rigtige rådgivning udefra.

- Når man skal have installeret et træpillefyr eller en varmepumpe, anbefaler vi i Energistyrelsen, at man benytter en installatør, der er medlem af VE-godkendelsesordningen, siger Troels Hartung.

 

Fakta om VE-ordningen

Energistyrelsen indførte med VE-ordningen i 2013 en frivillig godkendelsesordning for installatører og montører, der arbejde med vedvarende energianlæg inden for teknologierne varmepumpe, solvarme, biovarme eller solceller. VE-virksomheder skal have ansat mindst én VE-uddannet medarbejder. De skal desuden have et kvalitetsstyringssystem, der er godkendt og auditeret af en kontrolinstans for at opnå VE-godkendelse.

Kilde: tekniq.dk