Glimt fra Energiforum 2017

af: Anne Damgaard Møller, DTU


Det blev til endnu en deltagerekord, da årets Energiforum i Nyborg løb af stablen i starten af marts. De 365 deltagere repræsenterede et bredt udsnit af foreningens medlemmer og var vanen tro mødt op med høje forventninger til faglig inspiration og stor lyst til at netværke. Her er et par højdepunkter fra dagene.

Del jeres data!

Budskabet var klart fra Eva Maria Knudsen og Lars Johan Ilver da de præsenterede initiativet Open Data DK til Energiforums debatbod: Vi bør fremme brugen af åbne data ved at gøre flere data fra offentlige institutioner tilgængeligt for alle. Åbne data skaber mere transparens og demokrati i administrationen og har samtidig store potentialer for at skabe vækst i samfundet. For eksempel kan butikskæder bruge en kommunes demografiske data til at beregne den optimale beliggenhed af deres næste filial. Med åbne data går data fra at tilhøre systemejeren til at blive alles data. Åbne data kan også gøres til et værktøj i den grønne omstilling, hvis offentlige institutioner bliver mere villige til at benchmarke sig på energidata.

De tilstedeværende repræsentanter fra nogle af landets kommuner pegede på udfordringen i, at der kan være uoverensstemmelser i forhold til, hvordan nøgletal opgøres. For eksempel kan der være uenighed om metoden til opgørelsen af noget så simpelt som en kvadratmeter, og det skaber et ulige sammenligningsgrundlag for energiforbrug i bygninger.

Der hersker også en vis tilbageholdenhed imod at frigive data, fordi der ofte er begrænsede ressourcer til at kvalitetssikre. Man er nervøs for, at der dannes fejlkonklusioner på baggrund af manglende kvalitetssikring.

På den anden side bliver mangler og uoverensstemmelser i datasæt nemmere opdaget, når data aktivt tages i brug. Det er sundt at data kommer i brug, så brugeren kan stille kritiske spørgsmål.

Det er derfor en diskussion værd, om der er brug for en holdningsændring hos de offentlige institutioner i forhold til villigheden til at frigive data.

 

Foto: Jakob Klint fra Kuben Management fortæller om renovering og indeklima
Foto: Debat og erfaringsudveksling
Foto: Casper Sørensen, Kemp & Lauritzen, fortæller om entreprenørens bud på test og testkriterier i forbindelse med projektaflevering
Foto: Debatbod om solceller
Foto: Det var ikke kun frokosten der trak deltagerne ind i udstillingen
Foto: Team Tvilling overrakte Energi- og miljøprisen til Københavns Lufthavne

En megatrend med mega potentialer

Anders Lendager er en af pionererne indenfor cirkulær økonomi i byggeriet. Han fortalte om sine visioner for en byggebranche uden affald, og om hvordan de i arkitektvirksomheden Lendager Group arbejder på at opnå netop det.

Traditionelt set har en bygnings liv været en lineær proces, som er startet med udvinding af råstoffer og sluttet med nedrivning og deponi. Målet med en cirkulær tankegang er at designe konstruktioner på en måde, så materialerne kan genanvendes til nye formål når en bygning er udtjent. Med en klode der står foran knaphed af mange ressourcer og global opvarmning er det nødvendigt at gøre affald til en ressource.

– Nedriverne bliver de nye oliesheiker, som Anders Lendager udtrykker det. Han ser ”mega potentialer” i det, og

Lendager Group har draget fordel af dette potentiale og udviklet materialer og konstruktioner baseret på affaldsprodukter. Blandt andet har de opfundet en metode til at fremstille beton af 65 % genbrugsstilslag, og en metode til at bygge med udskårne blokke af murværk fra nedrevne huse.

Certificering af byggeri

Det bæredygtige byggeri var også på dagsordenen på andendagen af Energiforum. Denne gang var det under overskriften ”bæredygtig på den nemme og sikre måde” og handlede om bæredygtighedscertificering af byggeri.

Om det i realiteten er ”nemt og sikkert” at bygge efter certificeringsstandarder, kom op til debat. DGNB, Svanemærket og AktivHus var de tre bud på bæredygtighedscertificeringer, som satte rammen for diskussionen. De har hver deres tilgang til certificering, men fælles for dem er, at de kan benyttes som værktøjer til at balancere de mange forskellige hensyn i byggeri – energi, ressourceforbrug, indeklima og æstetik, udgifter til byggeri og vedligehold. Certificeringsværktøjerne gør elementerne målbare og derfor nemmere sammenligne.

Sessionens deltagere gav udtryk for, at prisen er en betydningsfuld faktor og påpegede den udfordring, der kan være for de mindre bygherrer ved at prioritere bæredygtighedscertificering i byggeri.

Nedenfor kan du se en lille stemningsvideo fra session 3A på Energiforum 2017, der satte fokus på indeklima og energi.