Tema: Fremtidens energiløsninger. Foto: SDU 

Software sænker energiforbruget

af: Frederik Møller, Schneider Electric


Mange bygningers faktiske energiforbrug er større, end det egentlig er designet til. Det kan skyldes alt fra brugeradfærd til mangelfuld styring eller defekter på bygningens installationer. Intelligente software-værktøjer med benchmarking, diagnosticering og optimering kan være fremtidens løsning på det problem, fortalte Christian T. Veje fra SDU på Energiforum 2017.

Energieffektiviseringsmålene foreskriver, at energiforbruget i nye bygninger i Danmark skal være reduceret med 75 procent i 2020, og i 2050 skal forbruget i eksisterende bygninger være reduceret med 50 procent. Det kræver ny viden om, hvordan mere intelligens i bygninger i samspil med energirenoveringer kan forbedre energieffektiviteten.

Målene er ambitiøse, men også nødvendige - befolkningstallene stiger, og den voksende befolkning skal huses. Samtidig er det velkendt, at op mod 40 procent af energiforbruget i den vestlige verden anvendes i bygninger.

På den baggrund forskes der aktivt på SDU i, hvordan software-værktøjer kan hjælpe energikonsulenter, rådgivende ingeniører og tekniske afdelinger i blandt andet kommuner med at skabe optimalt fungerende bygninger.

Foto: SDU

COORDICY-projektet

På Energiforum Danmarks årskonference fortalte Associate Professor fra SDU Christian T. Veje om COORDICY-projektets muligheder for udvikling og test af innovative software-værktøjer til forbedring af energieffektiviteten for nye og eksisterende bygninger.

- Softwaren samler data med informationer om relevante faktorer såsom brugeradfærd, vejrudsigter, bygningskonstruktionens termiske egenskaber, bygningssystemer samt deres gensidige samspil, fortæller Christian T. Veje.

Det indsamlede data anvendes i en optimeringsalgoritme - en såkaldt multiobjektiv model til prædiktiv styring og optimering baseret på matematiske modeller for energibalancerne i bygningen. Modellerne har variable parametre, som løbende justeres automatisk gennem selvlæringsalgoritmer. Det sikrer, at bygningsmodellen hele tiden tilpasser sig bygningens faktiske fysiske bestykning.

- Det vil samlet give præcise anvisninger på, hvordan bygninger skal styres, så energiforbruget lever op til det oprindelige design uden at gå på kompromis med komforten, påpeger Christian T. Veje.

Foto: SDU

 

Det forventes, at COORDICY vil være med til at realisere bygningers forventede energiforbrug efter energirenoveringer. Også når der tages højde brugernes adfærd og indregulering af bygningskomponenter, der begge har stor indflydelse på det faktiske energiforbrug. Bygningsmodellen kan også være med på et tidligt stadie og via beregninger sørge for, at man træffer de rigtige valg på et oplyst grundlag.

Nedenfor kan du se en stemningsvideo fra Energiforum 2017, hvor Christian T. Veje var oplægsholder på session 2B, der havde fokus på nye teknologier.

 


Fakta om COORDICY-projektet

COORDICY-projektet har et budget på 42,5 mio. DKK og løber i perioden marts 2015 – februar 2019 under ledelse af Center for Energy Informatics på SDU. Projektet har bred interesse på lokal og global plan med deltagelse fra både forskningsinstitutioner som University of California at Berkeley, Lawrence Berkeley National Labs, NASA, danske kommuner, Bygningsstyrelsen og private virksomheder.