Foto: Fischer Lighting 

Genbrugsgevinster skal dokumenteres

af: Gitte Haar, Center for Cirkulær Økonomi og forkvinde for bestyrelsen i Fischer Lighting


Udover de åbenlyse CO2-gevinster og økonomiske besparelser ved at overgå til LED er der ofte penge at spare ved at genbruge, samtidig med at man opgraderer lyskvaliteten og bevarer bygningens æstetiske udtryk. Gevinsterne ved den cirkulære tankegang bliver nu dokumenteret i et nyt forskningsprojekt.

I dag bliver mange produkter designet til at skulle smides ud efter endt brug, og levetiden nedgraderes for at sælge flere varer. Der er dog en stigende interesse for cirkulære løsninger, der gør op med vores store ressourcespild.

Senest har regeringens Advisory Board for cirkulær økonomi præsenteret deres anbefalinger, anført af Carlsbergs bestyrelsesformand Flemming Besenbacher, og en række kommuner har præsenteret deres visioner om at være den førende cirkulære kommune.

Genbrug af byggematerialer er et område med særligt fokus - det udgør nemlig omkring 30 % af vores samlede affald. Det er dog de færreste byggeprojekter, der tager højde for genbrug, og det er ærgerligt.

Ofte er gamle byggerier og brugte byggematerialer nemlig af en langt bedre kvalitet end det nye, der benyttes i dag. Det gælder ikke mindst for belysning, som i stor grad smides ud og erstattes af nye ”en-gangs-armaturer”.

Der er derfor store gevinster ved at genbruge de gamle armaturer og lamper, der ofte er smukke og klassiske designs, og som oven i købet er fremstillet af holdbare materialer som aluminium, plastik og glas.

Og de gevinster skal nu kortlægges.

Genbrug betaler sig

Et nyt forskningsprojekt skal dokumentere værdierne ved genbrug af belysningsarmaturer. Fischer Lighting er gået sammen med DELTA, DTU, Sustain Solutions og Henning Larsen Architects, og  indtil nu er 15 rådgivere og offentlige beslutningstagere blevet interviewet i forbindelse med projektet.

Interviewene har afsløret, at de færreste er klar over, at det både økonomisk og kvalitetsmæssigt betaler sig at genbruge det eksisterende. Flere udtrykte desuden bekymring for lyskvaliteten, og for at genbrugte armaturer ikke holder lige så godt som nye.

Foto: Fischer Lighting

Ubegrundet frygt

Ifølge teknisk direktør hos Fischer Lighting Stig Elmvang er denne frygt dog oftest ubegrundet, fordi Fischer Lighting har udviklet en række patenterede løsninger, der kan opgradere eksisterende armaturer til den nyeste LED-teknologi og samtidig kan redesigne lyset og give mere og bedre lys. Det er blandt andet det, DELTA skal dokumentere i projektet.

En stor fordel ved at genbruge belysning er i øvrigt, at løsningerne er modulopbyggede i modsætning til de fleste nye lamper og armaturer, hvor alt er integreret i hinanden. Derfor er det nemt og hurtigt at udskifte defekte dele eller opgradere til næste generation af LED-teknologi.

Udviklingen inden for LED-belysning går nemlig rigtig stærkt, og man forventer, at lysudbyttet kan blive helt op til 50.000 % højere end det er i dag inden for de næste 10 år.

Foto: Skovlunde skole. Foto: Fischer Lighting

Nye krav til rådgiverne

Genbrug af belysningsarmaturer stiller nye krav til rådgiverne, fordi de skal ændre måden, de foreskriver belysning på. Flere ingeniører har derfor udtrykt bekymring for, om det er mere besværligt og utrygt ikke at gøre, som de plejer.

Der ligger derfor en stor opgave i at viderebringe den rette information til markedet. Derfor arbejder projektet også på at få udviklet dokumentation og tjeklister, som kan hjælpe rådgiverne til bedre at kunne forstå fordelene og risiciene i forhold til genbrug af belysningsarmaturer.

Fakta

I et projekt under innovationsnetværket Smart Energy skal DELTA, DTU, Fischer Lighting, Sustain Solutions og Henning Larsen Architects kortlægge barriererne for genbrug af belysningsarmaturer og lamper og analysere og måle de miljømæssige og tekniske forskelle mellem opsætning af nye armaturer og genbrug og opgradering af eksisterende armaturer.

LED-Retrofit