Foto: Energiforum Danmark 

Langt væk - og alligevel tæt på

af: Lars Thygesen, formand for Energiforum Danmark


Temaet for dette nummer er energi og international politik.

Det har ved første øjekast ikke meget med dagligdagen i en kommune eller energirenovering af en boligblok at gøre, så temaet kan måske kan virke lidt fjernt - men hvis du spørger flere af vores skribenter, er det i dén grad relevant. Også i den daglige nyhedsstrøm konfronteres vi løbende med sammenhængen mellem energi og storpolitik.

Vi har for eksempel netop bevidnet en naturkatastrofe i Houston. Mange placerer orkanen Harvey blandt en af de værste i nyere tid.
Flere har udtalt, at det er præcis sådan, klimaforandringer ser ud: Ikke nogen nye fænomener eller noget, som kan kategoriseres præcist og entydigt som et resultat af menneskelige handlinger, men ”blot” allerede kendte vejrfænomener, som vi vil opleve med langt større intensitet, større voldsomhed og med langt større hyppighed.

Meteorolog og journalist Eric Holthaus har skrevet en indsigtsfuld artikel. Som han påpeger, er der en morbid symbolik i, at katastrofen rammer USA’s epicenter for olie-industrien.

Selvforsyning og sikkerhed

Det er ikke kun af hensyn til klimaet, at vores indsats har betydning. Sikkerhedspolitik på nationalt og globalt plan afhænger ofte af energiforsyninger.

Flere gange har vi oplevet, at Rusland har ”forhandlet” med nabolande med hånden på naturgashanen, og stater, som bygger på ideologier langt fra de vestlige landes, er nære allierede for at sikre adgang til olie.

 

Lars Bangert Struwe fra Atlantsammenslutningen skriver om, hvor vigtig selvforsyning er rent sikkerhedspolitisk i artiklen "Energipolitik er sikkerhedspolitik". Vores lokale arbejde med den grønne omstilling giver også mening globalt.

Set i det lys bliver jeg motiveret yderligere til arbejdet med at optimere energianvendelsen i den danske bygningsmasse og med at gøre Danmark uafhængigt af fossile brændsler.
Vores individuelle bidrag redder ikke verden, men en mangel på indsats vil bidrage til en udvikling i den forkerte retning.

Vi vil skabe større værdi

Bestyrelsen vil sikre, at Energiforum Danmarks arbejde med den grønne omstilling er relevant – og vi vil til enhver tid understøtte vores medlemmers arbejde og den udvikling, de skaber.

Derfor har vi stillet os selv to spørgsmål:

  • Hvad er Energiforum Danmarks grundlæggende berettigelse?
  • Hvordan kan vi give vores medlemmer endnu større værdi

De spørgsmål har ført til en process og nogle principper, som du kan læse mere om her

Noget af det som vi ved skaber værdi for medlemmerne er arrangementskalenderen. Den er som altid fyldt i Energiforum Danmark – og som noget nyt kan du finde kalenderen direkte i app’en. Har du prøvet det?

Hvis du ikke allerede har set programmet til Netværkskonferencen i DR’s studier den 2. november, så læs det her

En-dagskonferencen byder blandt andet på indlæg fra So ein Ding-vært Nikolaj Sonne samt tre forskellige spor med fokus på samarbejde & organisation, byggeri & renovering og bygningsdata. Som altid er programmet bygget op, så der er masser af luft til at pleje og udvide netværket.

 En af de ting, som jeg sætter særlig pris på i Energiforum Danmark, er det store netværk blandt jer medlemmer – og vores muligheder for at mødes til de mange arrangementer.

Jeg håber derfor at se rigtig mange af jer til en spændende dag i DR’s studier den 2. november.