Foto: Neotherm 

Farvel til duggede ruder i Valbyholm

af: Inge Bang, journalist

Ny behovsstyret ventilation fra Neotherm og Smock Ventilation giver bedre indeklima og store besparelser til 291 ældreboliger i Valby. Investeringen er tjent hjem på tre år.


Beboerne i KAB bebyggelsen Valbyhom har i årevis lidt under larm og træk og duggede ruder med et forældet udsugningsanlæg fra 80’erne. Nu er de i alt 32 ventilatorer skiftet til moderne EC-ventilatorer fra Smock Ventilation, og der er installeret en fugtstyret ventil fra Neotherm i alle lejligheder.

Ventilen skruer op for ventilationen, når fugtigheden stiger, for eksempel ved madlavning eller når der tages bad, og skruer ned igen, når luftfugtigheden igen er, som den skal være. Denne behovsstyring giver et langt bedre indeklima og vil også kunne aflæses direkte på varmeregningen hos de enkelte beboere.

– Vi er utroligt glade for den nye ventilation. Det kører helt lydløst, og der kommer ingen dug hverken på spejlet eller vinduet, når vi tager bad, fortæller beboerformand Bent Hansen, 71 år.

Det er nye toner i Valbyholm, hvor der gennem årene har været rigeligt med klager fra beboerne over larm i rørene, træk, kulde og fugtighed.

Fortidens synder

Det viste sig endda, at anlæggene på et tidspunkt er blevet skruet ned på halv kraft i et forsøg på at mindske generne for beboerne, hvilket betød, at de ikke overholdt de gældende krav – der blev simpelthen ikke ventileret nok.

Det opdagede Kim Olander fra Smock Ventilation, da de begyndte at måle på de gamle anlæg for at beregne energiforbrug og energitilskud til renoveringsprojektet, der skulle behandles på et KAB afdelingsmøde.

– Det var nogle gamle ventilatorer, der bestemt havde set bedre dage. Desuden var udsugningskanalerne fyldt med årtiers skidt og møg, hvilket ikke gjorde sagen bedre, fortæller Kim Olander.

Renoveringsprojektet blev godkendt af KAB sidst i 2016, og i starten af 2017 påbegyndte Smock Ventilation installationen af de 32 moderne EC-ventilatorer, der kan styres efter behov og er langt mere effektive og billigere i drift.

– Der var ikke noget at betænke sig på, fortæller KAB driftschef Viggo Strøm Børsting.

– Udover de bedre forhold for beboerne har vi udsigt til store besparelser både på el og varme, så vores investering på 1,1 mio. kroner vil være tjent hjem igen på kun tre år. Vi har også fået 280.000 kroner i energitilskud fra staten til renoveringen.

Foto: Neotherm

Varmeregning i frit fald

El-besparelsen på ventilatorerne er beregnet til 150.000 kroner om året, hvilket svarer til cirka 25 % af forbruget, men besparelsen forventes at blive endnu større, da både behovsstyring i lejlighederne og rensning af udsugningskanalerne forventes at reducere elforbruget yderligere.

Varmeforbruget i ejendommen vil også blive beskåret kraftigt med den nye behovsstyring af ventilationen, men det er umuligt at lave præcise beregninger, fordi der har været pillet ved den gamle installation.

Der vil også være store udsving på, hvor meget der spares i de enkelte lejligheder, når der ventileres efter behov, for aktivitetsniveauet vil være meget forskelligt, påpeger projektleder Anders Gottlieb Mortensen fra Neotherm. Det har betydning, hvor mange der bor i lejligheden, og hvad de laver. Om de for eksempel går meget i bad eller for det meste sidder stille foran tv’et.

– Det er lidt en joker. Vi kan ikke rigtig sige noget om, hvor meget beboernes varmeregning falder, men vi kan helt sikkert garantere, at det gør den!

Stille tilfredshed

Renoveringsprojektet i Valbyholm er afsluttet, og de 32 nye ventilatorer summer nærmest lydløst oppe på loftet. Og beboerne er glade, fortæller Viggo Storm Børsting, KAB.

– Det er jo ikke sådan, at vi bliver overøst med lovprisninger af den nye ventilation – man hører jo sjældent fra folk, når de er tilfredse. Men vi har slet ingen klager mere. Det er rigtig dejligt.

KAB følger energioptimeringen af ventilationen i Valbyholm nøje, og Varme- og energikonsulent Henrik Nielsen arbejder målrettet for at udrulle de gode resultater til andre KAB-ejendomme.

– Valbyholm er jo ikke det eneste sted, der har oplevet problemer med indeklimaet, så nu presser jeg på for at få tilsvarende løsninger i andre bebyggelser. KAB har cirka 53.000 lejemål i alt, så der er nok at gå i gang med, siger Henrik Nielsen.

Besparelsen i tal

- Samlet investering: 1.100.000 kr.

- Energitilskud: 280.000 kr.

- Tilbagebetalingstid: 3 år