Foto: Rigspolitiet 

Politiskolen vokser – vandforbruget falder

af: Liza Andersen, chef for kommunikation og marketing, FM Mattsson Mora Group Danmark ApS

Et målrettet energispareprojekt har sikret et markant fald i vandforbruget på den travle politiskole i Brøndby. Det betyder en vandbesparelse på 25 procent eller cirka 100.000 om året i kroner og øre.


Der er fuldt blus på Politiskolen i Brøndby i denne tid. For mens de venter på udvidelser afskolens kapacitet både på Sjælland og på en ny skole i Jylland, så er midlertidige pavillonersat op for at huse et større optag af studerende fra nær og fjern, der er ved at uddanne sigtil politifolk.

– I den offentlige sektor er der stort fokus på at spare energi. Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet har udstukket krav om 14 % besparelser inden 2020 og mest muligt på vandforbruget, så det kræver, at vi kigger på al energi lige fra el og varme til vand, forklarer Henrik Johansen, der er facility manager hos Rigspolitiet og energiansvarlig i Rigspolitiet for politiets cirka 83.000 m2 bygninger i hovedstadsområdet – heriblandt de bygninger, der huser Politiskolen.

Besparelser der kan mærkes

De studerende på skolen er forpligtet til at holde sig i form, og det betyder, at de ofte tager bad op til tre gange om dagen. Derfor var vandforbruget på skolen et klart fokusområde – og et oplagt sted at teste nye, vandbesparende brusepaneler.

– Vi startede med at udvælge et afgrænset baderum og opsatte målere, der kunne måle vandforbruget på det eksisterende udstyr. Derefter skiftede Politiskolen i samarbejde med en lokal vvs’er alle armaturer med et miks af brusepaneler, elektroniske FM Mattsson-vandhaner og et-grebs armaturer med koldstart. Ret hurtigt tegnede der sig et mønster af meget store besparelser, forklarer energirådgiver Claus Dennis fra FM Mattsson Mora Group Danmark, der er firmaet bag de energirigtige vandhaner.

– Resultaterne i projektperioden var yderst markante – den totale vandbesparelse er på 25 %, mens det varme vand er reduceret med hele 53 %. Og det er immervæk til at tage og føle på, når den potentielle besparelse lyder på cirka 100.000 kr. om året ved en totaludskiftning. Den store besparelse betyder desuden, at projektet har en forventelig tilbagebetalingstid på cirka 3,3 år – herefter er det penge lige ind på driftsbudgettet, siger han.

Foto: Rigspolitiet

Erfaringer bredes ud

Kort tid efter udskiftningerne stod Politiskolen overfor en markant udvidelse. Fra august 2016 er skolens kapacitet vokset fra 750 studerende og ansatte til samlet nu at være 975.

Det ville under normale omstændigheder have fået energi- og vandforbruget til at eksplodere. Men i Brøndby holdt man forbruget under det normale:

– Vi har haft en 30 % stigning i antallet af brugere uden at øge forbruget. Erfaringerne betyder, at vi nu kigger på andre af Rigspolitiets afdelinger. Normalt siger vi, at ved projekter med tilbagebetalingstider på under fem år, så er det om at komme i gang. Så nu er vi gået i gang flere steder, siger Henrik Johansen.