Foto: Energiforum Danmark  

Indeklima er mere end luftkvalitet

af: Lars Thygesen, formand for Energiforum Danmark

En historisk god sommer er efterhånden slut. Varme sommerdage i overvældende antal har for alvor fået os alle til at tale om klima-forandringer og alt tyder heldigvis på, at klima og energi vil udgøre en del af en forestående valgkamp til folketinget.


Med den fantastiske sommer in mente, var det stærkt foruroligende at høre Jesper Theilgaard på Energiforum Danmarks Netværkskonference fortælle om fremtidens klima-scenarie, og hvor meget det haster med at gøre noget.

Den slags foruroligende nyheder, og det komplette fravær af initiativer til at nedbringe energiforbruget i bygningerne i regeringens klima- og luftudspil, styrker mig endnu engang i relevansen af Energiforum Danmark. Vores evne til at sætte branchens spillere sammen for at udvikle løsninger og skabe resultater for vores alles fælles bedste, er vigtigere end nogensinde.

Efterårets komme betyder også, at vi opholder os mere inden døre. Indeklimaet begynder derfor igen at handle om andet end svedende varmegrader, som vi har oplevet igennem sommeren.

Det betyder også, at indeklimaet i landets folkeskoler forhåbentligt igen vil fylde i den offentlige debat og på den politiske dagsorden. Real Dania har siden 2016 haft et særligt fokusprojekt vedrørende indeklimaet i folkeskolen. Projektet løber frem til 2020, og har allerede indledningsvist konkluderet det som alle godt ved; nemlig at det står meget sløjt til med indeklimaet i den aldrende bygningsmasse, som udgør den danske folkeskole.

Men heldigvis vil Real Dania mere end blot konkludere det åbenlyse, de vil også hjælpe løsninger og processer på vej, som kan hjælpe til at indlæringen og helbredet for de danske skoleelever forbedres. Jeg vil anbefale alle med interesse for området til at læse mere på Real Danias hjemmeside.

Selvom Real Dania i deres undersøgelser konkluderer, at indeklimaet i folkeskolen i overvejende grad defineres af luftkvaliteten, så er det vigtigt at huske på, at der skal meget mere end et ventilationsanlæg til at skabe det gode indeklima. Temperatur, støj, lys, indretning og mange flere parametre er med til at definere hvordan skoleelever, medarbejdere, beboere og alle andre oplever indeklimaet i de bygninger, vi som fagfolk driver og bygger.

Indeklima, såvel som energiforbrug, må derfor aldrig blive en løsrevet disciplin, som placeres hos en enkelt eller få i det samlede bygge- eller renoveringsprojekt. Det handler om en grundlæggende forståelse af, hvad der skaber det gode indeklima hos de involverede i processen Og det handler om et solidt fokus på at vælge de løsninger, som i den sidste ende skaber et indeklima og de rammer, som matcher de fremtidige brugeres forventninger og ønsker.

Jeg vil derfor ønske dig god læselyst med november-udgaven af Energiforum Danmarks digitale magasin, hvor der sættes fokus på indeklimaet.

Glimt fra Netværkskonferencen 2018

Foto: Energiforum Danmark
Foto: Energiforum Danmark
Foto: Energiforum Danmark
Foto: Energiforum Danmark
Foto: Energiforum Danmark
Foto: Energiforum Danmark