Foto: Michael Petersen, Schneider Electric 

Odense Universitetshospital i Nyborg opnår store besparelser uden at gå på kompromis med komforten

af: Laura Kjær, Schneider Electric

Odense Universitetshospital i Nyborg har set muligheden i at forbedre ydeevnen i sygehusets bygninger til gavn for arbejdsmiljøet. Gennem implementeringen af værktøjet EcoStruxureTM Building Advisor har sygehuset sænket dets energiomkostninger, øget komforten og forbedret patientoplevelsen.


Et godt indeklima er altafgørende for både arbejdsforholdene og patientoplevelsen i det danske hospitalsvæsen. Det bevirker både hurtigere heling af patienter, og får medarbejdernes produktivitet til at stige.

Hos Odense Universitetshospital i Nyborg (OUH) har man set en mulighed i at forbedre indeklimaet til glæde for både patienter, pårørende og personale og samtidig udnyttet hospitalets bygningsstyringssystem optimalt for dermed at undgå et energispild.

Gennem implementeringen af Schneider Electrics målingsværktøj EcoStruxureTM Building Advisor er OUH blevet en first-mover inden for såkaldt cloud-analyse. Denne løsning giver sygehusenheden en dybere indsigt i dets datagrundlag og et større overblik over den daglige bygningsperformance.

Systemet overvåger og analyserer funktionaliteten af Odense Universitetshospitals CTS anlæg 24 timer i døgnet, 365 dage om året og identificerer afvigelser relateret til energi, vedligeholdelse og komfort.

Siden maj 2018 har man identificeret omkostningsbesparelser på 211.571 kr. og realiseret for 179.314 kr. Hos OUC. Samtidig har løsningen forbedret indeklimaet på en varm sommerdag med 2 °C. 

Man har bl.a. fundet frem til, at der over en længere periode har været små temperaturudsving på +/-0,8 °C. Udsving, man normalt ikke vil tænke over, men som langsomt har forøget energiforbruget og medført slitage af OUH’s anlæg.

Kulde- og varmegenvinding er vejen frem

Allerede i første måned fik driftsafdelingen identificeret et stort potentiale for at minimere afvigelser og dermed optimere driften i bygningsstyringssystemet.

Et defekt genvindings- og bypassspjæld stod over en længere periode åbent, hvilket betød at kold luft strømmede ind i bygningen, samtidig med at varmesystemet forsøgte at kompensere for kulden.

Selvom hverken ansatte eller patienter lagde fysisk mærke til kulden, der strømmede ind, har opvarmningen haft en negativ og tydelig effekt på bundlinjen.

Med en procentvis ændring i spjældåbningen og en temperaturstigning i indblæsningssystemet er det fremadrettet muligt at sænke varmen fra varmeanlægget.

Løsningen betyder, at OUH i Nyborg i fremtiden kan opnå en årlig besparelse på ca. kr. 60.000-65.000.

Forbedrer både indeklima og komfort

Det åbne genvindingsspjæld er bare én ud af en række afvigelser, som systemet har identificeret. Også styringen af OUH’s køleanlæg blev ændret, hvilket har gavnet såvel indeklimaet gevaldigt.

Under den varme sommer sidste år, havde hospitalet nemlig store problemer med at fastholde en behagelig rumtemperatur for både patienter, pårørende og personale. Men ved at kombinere viden fra Schneider Electrics energieksperter med analyseresultater fra systemet var det muligt at finde en løsning på problemet.

Via en programændring blev den roterende veksler i udluftningssystemet indstillet til at udnytte kølingen og derved sænke indblæsningen med 2° C. Og med den nye indstilling er sygehuset altså klar til at gå flere varme somre i møde og samtidig sænke omkostninger til nedkøling af luft.

Jørgen Lindegaard, Sektionsleder med ansvar for bygningsdrift og service, hos Odense Universitetshospital, er meget tilfreds med de nye løsninger, som systemet har frembragt:

- Nyborg Sygehus fik installeret Building Advisor (BA) for et år siden. Systemet har hjulpet til at rette en del programmeringsfejl og fundet en del steder, hvor vores systemer ikke har fungeret hensigtsmæssigt. BA har imponeret mig med de ting, som det har fundet frem til. Det gælder både energispild, men også komfort.

Den større viden og overblik over performance samt hjælp til prioriteringer af afvigelser har ikke blot hjulpet sygehusenheden med at finde frem til betydelige besparelser i energiudledningen. Det har også forbedret hospitalsoplevelsen hos både patienter og personale.

Projektoversigt

Projekt: Energibesparelser og patient i fokus

Beliggenhed: Odense Universitetshospital, Nyborg

Størrelse: + 650 monitorerede punkter. / 15.000 m2, 1.700 operationer pr. år.

Installation: EcoStruxureTM Building Advisor