Foto: Vesttherm 

Brugsvandsvarmepumpe blæser fugten et stykke

af: Andreas Ebbesen Jensen, redaktør

Flere varmepumper virker til dels affugtende i og med, at de sørger for at udskifte luften i boligen. Men det er kun den såkaldte brugsvandsvarmepumpe, der aktivt nedkæmper fugten - også når den er opstået. Det fortæller Svenn Ole Kjøller Hansen, der er ekspert i varmepumper ved Teknologisk Institut.


Salget af varmepumper går som varmt brød herhjemme. I 2017 investerede knap 44.000 danske boligejere i den grønne varmeløsning, og ifølge en medlemsundersøgelse fra TEKNIQ fra starten af 2019 oplevede 30 procent af landets el- og vvs-installatører et stigende salg af varmepumper i 2018.

En af de varmepumpeløsninger, som vinder frem i disse år, er brugsvandsvarmepumpen. I takt med det forstærkede europæiske fokus på energieffektivisering er markedet for brugsvandsvarmepumper steget med 300-400 procent inden for en kort årrække.

Og nye fælles EU-mål for at højne energieffektivitet frem mod 2030 vil alt andet lige forstærke denne udvikling. Sådan står der i rapporten ‘Energieffektive teknologier’, som er skrevet af ELFORSK – Dansk Energis forsknings- og udviklingsprogram.

Og den konklusion er TEKNIQ*s underdirektør Simon O. Rasmussen enig i.

“Først og fremmest er det en varmeløsning, som både er grøn, relativt billig at anskaffe sig, og som giver besparelser på energiregningen fra dag ét”, udtalte han tidligere på året i forbindelse med TEKNIQ’s medlemsundersøgelse.

 

Varmepumpe blæser på fugten

Men det er ikke kun elregningen og CO2-udledningen, som varmepumpeteknologien har en positiv effekt på. Brugsvandsvarmepumper sørger nemlig også for både at forebygge og bekæmpe fugtskader. Det fortæller Svenn Ole Kjøller Hansen, der er faglig leder for varmepumper ved Teknologisk Institut.

“Brugsvandsvarmepumper kører på den luft, der findes i bygningen. På den måde fungerer den som et almindeligt affugtningsanlæg. Placerer man varmepumpen i sit badeværelse eller i sin kælder, hvor fugtigheden normalt er ret høj, trækker pumpen luften forbi fladerne i kælderen, så vægge, gulv og loft derved bliver affugtet”, fortæller han.

Brugsvandsvarmepumpen er et højt, smalt kabinet med udsugningsventilator, varmepumpe og varmtvandsbeholder. Teknologien genbruger varme fra udsugningsluft i fx bad, køkken og bryggers til at opvarme brugsvandet i ejendommen.

I dag bliver brugsvandsvarmepumper primært brugt i enfamiliehuse, men danske virksomheder som Vesttherm har allerede lanceret de første modeller til lejligheder og større rækkehuse også.

På papiret er brugsvandsvarmepumper dog ikke den eneste varmepumpeløsning, der bekæmper fugt i boligen. Også de populære luft til luft-varmepumper, der ofte installeres i sommerhuse, kan forebygge mod fugt. Flere af modellerne slår sig op på både at være “luftrensende” og “affugtende”.

Og det er da heller ikke helt forkert. Luft til luft-varmepumperne varmer boligen op med cirkuleret luft. På den måde højner den ventilationen inde bag de fire vægge. Og god ventilation i boligen forebygger råd og svamp, som kommer af for høj fugtighed.

Men hvis man bilder sig selv ind, at luft til luft-varmepumpen automatisk giver fugten kolde fødder, stikker man sig selv blår i øjnene.

“Brugsvandsvarmepumpen er den eneste varmepumpeløsning på markedet, der aktivt går ind og bekæmper fugt i boligen”, siger Svenn Ole Kjøller Hansen.

Bekæmper aktivt fugt i boligen

Vil man bekæmpe fugt med en varmepumpe, er det bedste valg altså uden tvivl brugsvandsvarmepumpen. Men det er enormt vigtigt, at man ved, hvor i boligen fugten stikker sit grimme fjæs frem, hvis løsningen skal fungere. Enten ved at bruge sine øjne eller ved at snuse sig frem til fugtskaderne.

“Brug tid på at lokalisere problemet og installer så varmepumpen dér, hvor fugten er ved at danne sig eller allerede har taget en smule form. Så sikrer du dig, at varmepumpen affugter så tæt på skaden, som muligt”, siger varmepumpeekspert Svenn Ole Kjøller Hansen.

Ifølge ‘Den lille blå om varmepumper’, der er udgivet af Dansk Energi´s forsknings- og udviklingsprogram, ELFORSK, har brugsvandsvarmepumpen almindeligvis en levetid på omkring 20 år.

Det kan dog godt være en god idé løbende at tjekke, om varmepumpen fungerer optimalt - både når det kommer til energibesparelse og effektiviteten af affugtningen.

“Hvis brugsvandsvarmepumpen kører på halvt blus, affugter den jo heller ikke optimalt. Så sørg for at holde øje med, hvorvidt filteret på luftsiden af pumpen er tilstoppet. Og tjek efter et par gange om året, at drænet ikke er tilstoppet. Hvis kondensvandet fra bygningen ikke bliver ledt ordentligt væk, virker varmepumpen ikke lige så effektivt i forhold til affugtning”, siger Svenn Ole Kjøller Hansen. 

Sådan virker en brugsvandsvarmepumpe

Hvis du vil vide mere

Den lille blå om varmepumper

https://www.byggeriogenergi.dk/media/1380/den_lille_blaa_om_varmepumper_low.pdf  

 

Hvilken brugsvandsvarmepumpe skal du købe?

Produktlister kan bl.a. findes på www.varmepumpeinfo.dk og på Center for

Energibesparelsers hjemmeside, www.goenergi.dk