Foto: Søren Svendsen 

Overborgmester Frank Jensen: C40 er en anerkendelse af Danmarks klimaindsats

af: Andreas Jensen

København er vært ved årets internationale C40-topmøde, der finder sted d. 9. til 12. oktober. Her mødes borgmestre fra verdens førende klimabyer for at sætte fokus på, hvordan byerne kan bidrage til at opfylde Paris-aftalens målsætninger. Energiforum Danmark har talt med Københavns overborgmester Frank Jensen om det kommende klimatopmøde.


Hvorfor blev lige netop København valgt som vært til klimamødet C40?

Vi er blevet valgt, fordi vi i København har haft modet til at sætte ambitiøse klimamål og til at levere på dem. Det var en historisk beslutning, da Københavns politikere for syv år siden besluttede, at København skal være verdens første Co2 neutrale hovedstad i 2025. Vi var den første by i verden med så ambitiøst et klimamål.  Og vi er godt på vej: CO2-emissionerne er faldet med 40 procent siden 2005. Det er derfor også en stor anerkendelse af vores klimaindsats, når verdens største byer har peget på København som vært for klimatopmødet her i 2019.

Hvad betyder det for Københavns status som grøn by, at den blev udvalgt blandt så mange kandidater?

Det har en meget stor betydning for København, at netop vi er blevet valgt til at holde klimatopmødet. Det er jo en stor anerkendelse af vores klimaindsats og samtidig også en fantastisk mulighed for at vise vores grønne løsninger frem til resten af verden. Vores miljøvenlige fjernvarme, vores rene havn og cykelkultur kan inspirere og kopieres i andre byer, ligesom vi også kan finde inspiration i andre byer.

Hvorfor er C40 klimamødet vigtigt?

Verdens store byer repræsenterer millioner af borgere. Det er os, der står for energiforsyning, cykelinfrastruktur og kollektiv transport, ligesom vi driver skoler, plejehjem osv, og køber varer for store milliardbeløb. Derfor kan vi på en lang række områder drive konkret, grøn omstilling.
Mens byerne rykker, ser vi, at nationalstater viger tilbage fra at påtage sig et ansvar for klimaforandringerne. Derfor skal byerne gå forrest. Topmødet vil sætte klimaindsatsen på dagsordenen og inspirere hele verden med danske grønne løsninger. Udfordringerne er globale, men løsningerne er ofte lokale.

Hvilke problemer/emner kommer til at fylde mest under topmødet?

Bæredygtig mad, ren luft, bæredygtigt byggeri og bæredygtig affaldshåndtering er blandt de temaer, som vil blive diskuteret på C40 topmødet.

Hvilken betydning kan C40 topmødet få for indsatsen mod Jordens skrantende klima?

Ved at arbejde sammen og dele løsninger på tværs af byer kan vi skabe fremtidens bæredygtige, sunde byer. Jeg både håber og tror på, at vi kan være med til at skabe bevægelse og inspiration på tværs af byerne med afsæt i konkrete løsninger.