Foto: Rasmus Hjortshoej 

Verdens storbyer mødes i København for at tage afgørende skridt mod Parisaftalen

af: Gustav Bildsøe

At det årlige C40 topmøde – World Mayors Summit ’19 – finder sted i København fra d. 9 – 12 oktober, giver god mening.


Temaet for årets topmøde står nemlig soleklart: den klimamæssige nødsituation, som verden i stigende grad står overfor. Og når det handler om at løse og bekæmpe klimaudfordringer, er København, og Danmark som helhed, et oplagt sted at mødes.

”København har en ambition om at være verdens første CO2-neutrale hovedstad i 2025, og har allerede været med til at vise vejen på en bred vifte af klimaudfordringer. Blandt andet er København i ekstraordinær verdensklasse når det kommer til at vise de andre byer, hvordan mobilitet kan gøres grøn og bæredygtig. Derfor giver det også rigtig god mening, at C40-byerne mødes her for at diskutere næste skridt i kampen mod klimaforandringer,” siger Simon Hansen, Regional Director hos C40.

Megabyer danner fællesfront mod klimaudfordringerne

C40 er en verdensomspændende organisation, der tæller 94 af verdens største og mest indflydelsesrige byer. Samlet set repræsenterer C40 byerne mere end 700 millioner borgere og over en fjerdedel af verdensøkonomien.

Grundtanken bag C40 samarbejdet er, at byer i højere grad skal være med til at tage ansvar for verdens klimaudfordring, og drive verden mod en sundere og mere bæredygtig fremtid. Når regeringer ikke kan formå at indfri ambitionerne for Parisaftalen, er det op til byerne at gå forrest.

Og det er der også rig mulighed for. Byerne har nemlig helt andre muligheder for at søsætte konkrete, lokale løsninger end verdens regeringer har.

Samtidig giver C40 samarbejdet byerne et solidt netværk af andre byer, hvorigennem der kan deles løsninger, erfaringer og tanker.

Ved kontinuerligt at udveksle og dele de bedste løsninger, og inspirere og presse hinanden til hele tiden at øge ambitionsniveauet, kan byerne blive drivkraften bag løsningen af de verdensomspændende klimaudfordringer.

Handling er afgørende for at nå målet

C40-byerne arbejder konkret med at komme i mål med deres løsninger gennem det storstilede projekt, Deadline 2020.

Gennem Deadline 2020 er det C40s mål, at alle byer skal have implementeret en klimahandlingsplan inden udgangen af 2020. Den plan skal ikke bare på sigt leve op til de forpligtigelser indskrevet i Parisaftalen, men skal også fungere som et detaljeret vejkort, fyldt med de dertil nødvendige handlinger for, at verdens temperaturstigninger ikke overgår to grader.

Til det formål har C40 stillet en lang række ressourcer til rådighed for byerne, så de kan lade sig inspirere af afprøvet metodik indenfor CO2 reducering, klimatilpasning blandt meget andet.

103 byer er allerede i gang med Deadline 2020 arbejdet, og København er en af de 11 byer, der har klimahandlingsplaner der opfylder Parisaftalen.

Men det er ikke kun Danmarks hovedstad, som indgår i Deadline 2020-samarbejdet. Også byer som Aarhus, Middelfart, Fredericia og Vejle er alle sammen godt i gang med arbejde mod en klimahandlingsplan, der kan opfylde Parisaftalen.

Samtidig mødes de mere end 1.000 delegerede fra bl.a. Paris, Tokyo, New York og Singapore for at drøfte byernes klimaindsats på master classes, talks og workshops. Og under topmødet ventes der flere store deklarationer og forpligtigelser fra byerne, der skal være med til at sætte endnu mere fart på kampen mod klimaforandringer.

Vi skal stå sammen om udfordringerne

Men selvom byerne skal gå forrest, skal der samarbejde til for at nå målene i Parisaftalen. Derfor er topmødet i København også karakteriseret af meget mere end bare toppolitikere i jakkesæt.

Sideløbende med topmødet afholder Dansk Industri et ‘Cities and Business Forum’ i Industriens Hus, hvor danske og internationale erhvervsledere mødes for at diskutere, hvordan klimaforandringerne kan takles fra et virksomhedsperspektiv. Og i hele byen har Københavns Kommune inviteret til storslået klimafestival under navnet Live Like Tomorrow, så byens borgere inddrages under hele topmødet.

Det er nemlig alt afgørende at vi alle trækker i samme retning. Både byer, virksomheder og borgere.

”Skal vi i mål, så må vi alle løfte i fællesskab. Og der fungerer byerne som en ekstraordinær stærk samlende kræft. Det er også afgørende at forslagne, innovationen og initiativerne kommer flere steder fra; både oppe fra og ned, men sandelig også den anden vej. Og det repræsenterer topmødet i København i allerhøjeste grad,” siger Simon Hansen Regional Director i C40.