Fotokredit: Urban Power for Hvidovre Kommune 

Kunstige øer skal skabe Nordeuropas mest bæredygtige erhvervsområde

af: Theis Marquard Otzen, Kommunikationskonsulent, Hvidovre Kommune

Opbygningen af ni øer i Køge Bugt med plads til op mod 380 virksomheder skal skabe fremtidens grønne erhvervsområde få kilometer fra Københavns centrum.


Normalt er planlægningen af nye erhvervsområder i de danske kommuner ikke noget, der får mange andre end de lokale virksomheder og enkelte borgere til at spærre øjnene op.

Helt så stilfærdigt gik det ikke for sig, da Hvidovre Kommune i starten af 2019 offentliggjorte visionen om et nyt erhvervsområde.

Vestegnskommunens plan var så opsigtsvækkende, at hele tre ministre og en række topfolk fra blandt andet Dansk Industri og Dansk Metal var mødt op til pressemødet. Her præsenterede Hvidovres borgmester, Helle Adelborg, planerne om et bæredygtigt erhvervsområde bestående af ni kunstige øer.

De ni øer går under navnet Holmene og skal ikke bare lægge jord til klassiske industrivirksomheder, men have plads til fremtidens brancher som fx biotechbranchen og green tech-branchen.

Og miljømæssig bæredygtighed kommer til at spille en helt central rolle i etableringen af det kommende erhvervsområde. Det fortæller Gert Nelth, der er direktør i Hvidovre Kommune.

Ni kunstige holme skal anlægges ved Avedøre Holme og skabe rammen om et nyt større grønt erhvervsområde. Første spadestik bliver taget i 2022, og første holm forventes færdig i 2028. Alle Holmene vil stå færdige i 2040. Foto: Urban Power for Hvidovre Kommune


”Med Holmene vil vi skabe et af Nordeuropas største, grønneste og mest innovative erhvervsområder. De virksomheder vi gerne ser rykke ind på Holmene skal have en bæredygtig profil. Samtidig vil klynger og symbioser spille en stor rolle på Holmene, så virksomheder, der opererer i samme brancher og har samme høje krav til klima og bæredygtighed, kommer til at ligge side om side og kunne få gavn af hinanden – blandt andet i forhold til let adgang til forsknings- og udviklingsmiljøer, hvor de kan dele viden om, hvordan de tænker bæredygtighed endnu mere ind i deres forretning”, siger han.

Tålmodighed er en dyd

Hvidovre Kommune arbejder med en tidsplan, hvor den første ø kan indvies i 2028 og den sidste af de ni øer skal stå færdig i 2040. Derfor gælder det for kommunen om at være fokuseret i sin planlægning af det enorme projekt.

Kommunen har arbejdet med Holmene siden 2016, og efter offentliggørelsen for knap halvandet år siden, er der blevet gjort klar til at igangsætte en VVM-undersøgelse (Vurdering af Virkninger for Miljøet-undersøgelse, red.), der skal skubbe projektet videre til næste fase.

Lige nu afventer Hvidovre Kommune en udmelding fra Erhvervsstyrelsen, som kommunen igennem det seneste år har været i tæt dialog med. Kommunen håber, at Folketinget vedtager en anlægslov, som kan sikre, at arbejdet med Holmene kan komme videre.

”Vi har oplevet en stor velvilje fra både den tidligere og nuværende regering. Derfor er det positivt for os, at Erhvervsstyrelsen er gået så ambitiøst ind i arbejdet med en mulig anlægslov. Kommer den, kan vi få igangsat VVM-undersøgelsen”, siger Gert Nelth.

Han tilføjer, at Hvidovre Kommune i de seneste år har gjort et grundigt forarbejde for at undersøge, hvordan Holmene vil påvirke eksempelvis naturen og miljøet.

”Inden vi gik ud og fortalte omverdenen om vores vision, havde vi udført en række tekniske undersøgelser og fået klarhed over, hvordan Holmene fx påvirker marinebiologien i Køge Bugt og andre væsentlige forhold. Så vi har haft specialister til at trykprøve rigtig mange aspekter af projektet, og derfor tror og håber vi også, at en VVM-undersøgelse vil give grønt lys til at gå videre med vores vision”, siger Gert Nelth.

Erhvervslivet er nysgerrige

De seneste mange måneder har Hvidovre Kommune besøgt en række universiteter og virksomheder og talt med fagfolk og virksomhedsledere for at få deres syn på Holmene. De mange input har været med til at finpudse visionen, og det er i høj grad bidragene fra erhvervslivet, som skal være med til at gøre Holmene bæredygtige.

”Vi oplever en kæmpe interesse for Holmene, og det fortæller os, at det er det rigtige projekt, vi har sat i gang. Mange virksomheder ønsker at ligge i miljøer, hvor de er tæt på virksomheder, der ligner dem selv, og det giver Holmene dem en unik mulighed for”, siger borgmester i Hvidovre, Helle Adelborg.

Det samlede areal bliver på 3,1 mio. m2, hvoraf 0,7 mio. m2 bliver dedikeret til rekreative aktiviteter og naturarealer. Fotokredit: Urban Power for Hvidovre Kommune

Grønne fritidsaktiviteter for både medarbejdere og borgere

Mens bæredygtighed og cirkulær økonomi bliver grundstenen i de rammer, som Holmene kan tilbyde de virksomheder, der rykker ind på en af de ni øer, vil naturen på øerne også spille en stor rolle.

”Holmene skal først og fremmest være et erhvervsområde, men vi vil samtidig gerne give nogle oplevelsesmuligheder for borgerne. Derfor vil der blive masser af dejlige rekreative områder, som indbyder til at gå ture, kigge på fugle og fx sejle i kajak imellem øerne”, siger Helle Adelborg og fortsætter:

”Med Holmene får vi samtidig en mulighed for at knytte en grøn forbindelse fra Køge Bugt Strandpark til Kalveboderne til gavn for både natur og rekreative aktiviteter”, siger Helle Adelborg. 

Holmene skal etableres i forlængelse af Hvidovre Kommunes nuværende erhvervsområde Avedøre Holme, som i dag huser op imod 350 virksomheder.

Faktaboks om Holmene:
Holmene skal bestå af 3,1 mio. kvadratmeter på i alt ni kunstige øer, som vil blive etableret ved jordopfyldning i Køge Bugt.

Der skal være plads til 380 virksomheder og 12.000 medarbejdere. Samtidig vil Holmene få 700.000 kvadratmeter bynær natur og 18 kilometer kystlinje til glæde for både virksomhedernes medarbejdere og borgerne i hele hovedstaden, som kan bruge naturen på Holmene.