Fotokredit: Colourbox 

Skal man slukke for ventilationen pga. COVID 19?

af: Alireza Afshari fra DANVAKS ventilationsgruppe og ansat på Aalborg Universitet

Er nogle ventilationsanlæg kilde til smittespredning, eller er ekstra ventilation god bygningsdrift i corona-tider? Hvis man ikke er specialist inden for ventilation, kan det være svært at finde ud af hvilke retningslinjer man skal holde sig til.


Introduktion v/Dorte Nørregaard Larsen, Energiforum Danmark:

(OPDATERING FRA 6. AUGUST: I følge Berlingske Tidende afviser WHO ikke længere at smitten kan være luftbåren, se evt. mere her: https://www.energiforumdanmark.dk/nyt/2020/ventilation-og-corona-ny-viden/ )

Debatten om, hvorvidt ventilationsanlæggene skal slukkes pga risiko for smittespredning, har været i gang siden corona-nedlukningen blev sat i værk. I midten af marts kom den Europæiske brancheorganisation for ventilation (REHVA) med en række anbefalinger vedr. nedlukning af ventilationsanlæg for at undgå smittespredning (se evt. retningslinjerne her). Disse retningslinjer satte ekstra skub i debatten, og flere bygningsejere blev bekymrede for, om deres anlæg udgjorde en smitterisiko.
Den 4. april udsendte Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen et notat, der fastslog, at nedlukning af ventilation ikke var nødvendigt. ”Statens Serum Institut har oplyst, at Danmark og andre lande ikke anser smitten som luftbåren, og derfor ikke mener, at der er grund til at stoppe eller ændre på ventilationen, heller ikke selv om der er recirkulation evt. med brug af rotorvekslere. Det vil fortsat være fornuftigt at sikre, at der er god ventilation i bygningerne, samt at lufte ud, hvis der ikke er ventilationsanlæg”.
I branchen mener man dog, at der er flere nuancer i sagen end som så, og derfor har vi bedt Alireza Afshari fra DANVAKS ventilationsgruppe og ansat på Aalborg Universitet, kort at gengive nogle af de vigtigste pointer i debatten om smittespredning og ventilation.

 

Alireza Afshari: 'Bedre ventilation kan tage luften ud af fremtidige epidemier'

Myndigheder, forskere og industrien skal begynde at se på, hvordan bygningsreglementet, normer og standarder kan ændres, så ventilationsanlæg i nye bygninger fra starten designes til at forhindre smittespredning. 

Vi ved, at der er en klar sammenhæng mellem dårligt ventilation og øget overførsel af luftvejsinfektioner. Men vi ved stadig ikke, om coronavirussen bliver spredt mest gennem direkte kontakt, indirekte kontakt som berøring af overflader, eller om det er aerosolerne, der er den største smittekilde. 

Meget små partikler bevæger sig som gasmolekyler og sætter sig derfor ikke ned på overflader. Forskellige rapporter om spredning af infektioner indikerer, at vira spredes ved at holde sig til de partikler, der findes i luften. Størrelsesfordelingen af ​​de partikler, der er til stede i luften, skal have en indvirkning på antallet af mikroorganismer, der flyder i luften. 

Den nye coronavirus er cirka 0,1 mikrometer i diameter, og virussen fragtes af aerosoler, som vi producerer, når vi taler, ånder og hoster. Disse luftbårne partikler er som regel mellem 0,7 og 10 mikrometer store og kan med største lethed svæve i luften. 

Det er fortsat uklart, hvilken rolle aerosoler, der hænger i luften i længere tid, spiller for overførsel af coronavirus. Derfor er den relative effekt af udluftning med henblik på forebyggelse af corona-overførsel heller ikke veldefineret.

Ifølge DANVAKS ventilationsgruppe har fremtidige bygninger brug for markant bedre ventilationssystemer. Fotokredit: Colourbox

Bedre ventilationssystemer skal mindske fremtidig smittespredning

Indholdet af vira i luften skyldes ikke kun forsyning og sedimentation (sedimentation er den proces, hvor partikler i suspension eller molekyler i opløsning sætter sig på en overflade og dermed forlader den væske, hvori de er opholdt, red.). Levetiden for sygdomsgenererende vira uden for den menneskelige krop er i mange tilfælde relativt kort og varierer mellem et par minutter til en time. 

Et antal corona-overførsler er imidlertid blevet identificeret, når man befinder sig i samme lukkede rum med en person, som er smittet. 

REHVA, paraplyorganisation og samarbejdsorgan for installationstekniske foreninger i Europa, har for nyligt anerkendt luftbåren smittespredning ved COVID-19 pandemien. I deres COVID-19 vejledning anbefales tiltag i forhold til ventilation af bygninger for at forhindre COVID-19 – inklusive tilstrækkelig ventilation med udeluft samt udelukkelse af recirkulation. 

DANVAKS ventilationsgruppe har i en petition (ansøgning, red.) ved navn 'SCANVAC: Foranstaltninger imod luftbåren transmission af smitsomme sygdomme' bakket op om brugen af REHVA’s anbefalinger i alle opholdsrum for personer, som f.eks. supermarkeder, indkøbscentre, skoler, børnehaver og vuggestuer samt kontorer. 

Det er vores anbefaling, at myndigheder, forskere og industrien skal begynde at se på, hvordan bygningsreglementet, normer og standarder kan ændres, så ventilationsanlæg i nye bygninger fra starten designes til at forhindre smittespredning.

Fremtidige bygninger har brug for markant bedre ventilationssystemer for at minimere krydskontaminering, forbedre luftfordelingen og indblæsningskapaciteten.

Derfor foreslår vi i vores petition en konsekvent revision af bygningsreglementer, vejledninger og driftprocedurer for at være bedre forberedt til kommende epidemier med bedre beskyttelse mod smittespredning i samfundet. Disse revisioner vil også være en fordel for den generelle helbredstilstand i samfundet.

Sådan minimerer du smitterisikoen via ventilationsanlæg

I bygninger med offentlig adgang kan man minimere risikoen for smittespredning via ventilationsanlæggene. Til gengæld er det nogle enheder i ventilationsanlæg sådanne som roterende varmevekslere, entalpi-vekslere og recirkulation af luft kan udbrede smitten i bygninger.

Roterende varmevekslere og entalpi-vekslere, kan overføre smitte mellem udsugningsluften og indblæsningsluften og bør derfor stoppes eller by-passes, hvis det er muligt. For selv hvis man har filtre på den recirkulerede luft, er det sjældent godt nok til at tilbageholde vira. 

Også fancoil enheder, der bruges til at køle luften, bør man slukke, medmindre der er et særligt behov for køling. Begrundelsen er, at viruspartikler kan sætte sig i maskinens grove filter og blive blæst tilbage ind i lokalet, når den tændes igen.

Men man skal selvfølgelig sørge for, at der er kontinuerlig ventilation, og helst ikke at reducere luftstrømmen og have så meget udeluft som muligt, så man skal kun slukke for ventilationens recirkulationsdel hvis det er muligt. Hvis ikke, kan man med fordel anvende ren udsugning til at give et tilstrækkeligt luftskifte. Man kan i alle tilfælde supplere med naturlig ventilation ved at åbne vinduer.