Foto: Colorbox 

SparEnergi.dk – en genvej til at spare energi, penge og CO2

af: Jakob Volf, Kommunikationsrådsgiver hos Viegand Maagøe

Med SparEnergi.dk tilbyder Energistyrelsen gratis hjælp til at opnå lavere energiudgifter og en grønnere virksomhedsprofil. Indholdet spænder fra tjeklister for optimering af drift og bygninger til gratis materialer til kampagner om energirigtig adfærd, gode råd om energieffektive byggepladser og inspirerende cases.


Der kan være vidt forskellige behov for hjælp til at opnå energibesparelser inden for virksomheder og det offentlige. Derfor findes der også meget forskelligt indhold på SparEnergi.dk, der er platform for Energistyrelsens energisparekommunikation. 

Der er blandt andet indhold for brugere, der har brug for hjælp til den daglige drift af en bygning eller til at overbevise andre i organisationen om at agere grønt.

Skal man selv rådgive borgere, brugere eller medarbejdere om energibesparelser kan man bruge indholdet til borgere på SparEnergi.dk/forbruger. Her er en guide til siderne til hhv. det offentlige og erhvervslivet:

For virksomheder: SparEnergi.dk/Erhverv

Der er både hjælp at hente for SMV’er og større virksomheder. 

Her er et overblik over det vigtigste indhold:

  1. Tjeklister og kravspecifikationer
    En hjælp til drift af og investering i energiforbrugende anlæg som ventilation, belysning og trykluft. Gør det nemt at optimere jeres anlæg og stille de rigtige energikrav til nye anlæg. 

  2. Værdisæt energispareprojekter
    Du skaber nemmere opbakning til energiprojekter ved at tale de økonomiske beslutningers sprog. Lær at beskrive værdien af energispareprojekter på en måde, der går rent ind hos virksomheders økonomifunktioner. Du bliver indført i termer som Return On Investment, Net Present Value og Non Energy Benefits. 

  3. Casebank
    Inspiration og business cases fra andre virksomheder, der f.eks. har efterisoleret, skiftet belysning, arbejdet med energiadfærd, indført energiledelse mv. Casebanken indeholder cases fra flere branhcer, f.eks. industri, handel, kontor og byggeri.

  4. Indhold til specifikke brancher
    SparEnergi.dk har målrettede guider til en række brancher:

  • Industri og produktion
  • Handel og Service
  • Hotel og Restauration
  • Engros
  • Kontor
  • Byggeri
  • Landbrug


Du kan f.eks. finde gode råd om belysning målrettet de vidt forskellige forhold i hhv. kontor, landbrug og hotel og restauration. Og du finder energivejledning om forhold, der kun findes i din branche, f.eks. ovn- og smelteprocesser.

Spar 10 % uden investeringer

Virksomheder og myndigheder kan bestille gratis materialer til kampagner om energirigtig adfærd på arbejdspladsen. De fleste arbejdspladser kan spare omkring 10 % på energiudgifterne alene ved hjælp af bedre energiadfærd.

Se evt. mere her: https://sparenergi.dk/offentlig/vaerktojer/adfaerdskampagne

 

 

Foto: SparEnergi.dk

For det offentlige: SparEnergi.dk/Offentlig

SparEnergi guider alle typer myndigheder til energibesparelser, hvad enten du er klimakoordinator i en kommune, energiansvarlig i staten, indkøber i regionen – eller bare gerne vil sætte fokus på at spare energi på blandt kollegaerne på din arbejdsplads.

Her er et overblik over det vigtigste indhold:

  1. Indkøbsanbefalinger
    Energistyrelsens indkøbsanbefalinger er forslag til energikrav ifm. indkøb. Det er et enkelt værktøj til at sikre effektive produkter med generelt lave totalomkostninger, der er lige til at bruge for offentlige indkøbere. For mange er det den nemmeste måde at leve op til sine forpligtelser. I staten skal man f.eks. generelt købe apparater af bedste energiklasse, og mange kommuner har forpligtet sig til energieffektive indkøb, f.eks. ved at være med i Partnerskab for Offentlige Grønne Indkøb. Indkøbsanbefalingerne dækker alt fra computere og it til belysning, ventilation, køkkenudstyr og transport.

  2. Energi- og CO2-regnskabet
    Se CO2-udledningen fra din kommune eller region og sammenlign det med andre. Energi- og CO2-regnskabet viser en oversigt over CO2-udledning fra kommuner og regioner i Danmark udregnet med fælles datakilder efter samme metode. Det gør det muligt at sammenligne sig med andre og benchmarke.

  3. Offentligt Energiforbrug
    Særligt relevant for energiansvarlige i staten. Her kan man følge udviklingen i energiforbruget fra f.eks. et ministerium, en styrelse eller institution og sammenligne f.eks. de forskellige styrelser inden for et ministerium.

  4. Vejledning i energiledelse
    Hjælp til at indføre en systematisk tilgang til at spare energi og dermed driftsudgifter og CO2. For myndigheder er energiledelse et oplagt middel til at nå mål og energibesparelser på driften og bidrage til at nå CO2-mål. Der er vejledninger målrettet hhv. stat og kommuner, hospitaler og kontorer.

  5. Guide til ESCO
    En udførlig introduktion til ESCO-konceptet, og hvordan I kan bruge ESCO til at finansiere og gennemføre større renoveringer, hvor energibesparelsen betaler for renoveringen. Cases fra både kommuner, regioner og staten.