Fotokredit: Julie Malmstrøm 

Leder: Lavtemperatur-systemer er både en gave og en udfordring

af: Dorte Nørregaard Larsen, Energiforum Danmark


Lavtemperaturvarme er på mange måder en forudsætning for en effektiv og omkostningseffektiv grøn omstilling.

Effektiviteten i fremtidens varmesystemer er størst, hvis varmen leveres med lavere temperatursæt end dem vi kender i dag. 

I de store fjernvarmesystemer er der tale om millioner af kroner til forskel for hver grad, man kan skrue ned, og også varmepumper kører langt mere effektivt med lavtemperatur. 

Men rigtig mange bygninger er ikke klar til den virkelighed og vil få en rigtig kold og brat opvågning den dag, varmepumpen sættes i drift, eller fjernvarmen skruer ned. Og så bliver forudsætningen om lavtemperaturer pludselig en udfordring. 

Det er ikke en uoverkommelig udfordring, men det er et ofte overset element i den grønne omstilling, som kommer til at bide os bagi, hvis vi bliver ved med at ignorere den. 

De fleste bygninger kan relativt nemt blive klar til lav-temperatur, og det kræver ikke nødvendigvis enorme investeringer i energirenoveringer (selvom energirenovering i forbindelse med fornyelser og ombygning ofte er en god ide). 

I dette blad kan du i artiklen ’Sådan omstiller du din bygning til lavtemperatur varmeforsyning’ læse, hvordan du klæder din bygning på til lavere temperaturer. 

I artiklen ‘Lavere temperaturer sætter fut under den grønne omstilling i Albertslund Kommune’ kan du høre, hvordan Albertslund Forsyning gør klar til lav-temperaturer. 

Det er ikke raketvidenskab, men faktisk god drift og rettidig omhu næsten uanset hvilket temperatur-sæt du kører med. Og det er altid nemmere at få teknikken til at spille, hvis du som bygningsejer er på forkant.

Mange er bekymrede for, om de lave temperaturer medfører legionella i det varme brugsvand, og det er helt klart et vigtigt opmærksomhedspunkt. 

I artiklen ‘Lavtemperatursystemer øger ikke risikoen for legionella’ fortæller seniorspecialist hos Teknologisk Institut, Leon Steen Buhl, hvordan man driftsmæssigt bedst tackler den udfordring. 

Den grønne omstilling indebærer mange udfordringer, og lavtemperatur-varmesystemer indeholder mange af løsningerne. Men teknologien kan også i sig selv blive en udfordring, hvis vi ikke i tide tilpasser, indregulerer og optimerer bygningernes varmesystemer og får lavet en strategi for overgangen til lavtemperatur – herunder hvordan legionella-udfordringen skal tackles.

Vi håber, at dette blad kan inspirere til at komme i gang.