Solstråler til opvarmning og køl - vindere af Innovationsprisen 2020 blev SorptionShade. Foto: Arkiv 

Solafskærmning med køleeffekt vinder Innovationsprisen 2020

af: Dorte Nørregaard Larsen, Energiforum Danmark

SorptionShade løber med sejren på Netværkskonferencen 2020 efter at gøre sig bemærket for at levere et stærkt værditilbud til moderne bygninger med en afgørende forskel for indeklima og energiforbrug.


På tusindvis af bygninger er der monteret solafskærmning, der sender solens stråler væk fra bygningen og skåner brugerne for overophedning. Men hvorfor ikke udnytte energien i stedet og skabe køl eller varme, alt efter hvad bygningens brugere har brug for? Det spørgsmål har folkene bag SorptionShade stillet sig selv. Ud af det er kommet en løsning, der kombinerer allerede kendte teknologier i et produkt med store potentialer. I demonstrationsbygninger har SorptionShade sendt varmen fra solindstrålingen gennem afskærmning ind i et absorptionsanlæg og har på den måde leveret op til 95% af kølebehovet og 40% af varmebehovet.

Næstformand for Energiforum Danmark Niels Boel udtaler begejstret:       

Når man hører om konceptet bag SorptionShade virker det så logisk og indlysende, at det egentlig kan undre, at man ikke har opfundet produktet før. Det er solide afprøvede teknologier, der kombineres og resultaterne er imponerende”.

Der var tre nominerede til innovationsprisen, og SorptionShade blev valgt af et dommerpanel bestående af Mads Lyngby Petersen fra EUDP-programmet, Lisbeth Valther fra Next Step Challenge, Julie Albæk Kamp fra DTU.

Dommer Lisbeth Valther udtaler:

”SorptionShade har et rigtig stærkt værditilbud til moderne bygninger. Produktet kan gøre en afgørende forskel for indeklima og energiforbrug i de fleste professionelt drevne bygninger, fra skoler til erhvervsbyggeri. Samtidig er der et stort eksport-potentiale i mere solrige lande, hvor økonomien i løsningen bliver endnu bedre”.

Løsninger der letter arbejdet med den grønne omstilling

Da Energiforum Danmark, i 2018, indstiftede Innovationsprisen, var formålet at skabe opmærksomhed på produkter og projekter, der bringer os ind i en bæredygtig og intelligent fremtid og som gør medlemmernes arbejde med den grønne omstilling lettere. Der kom mange spændende bud ind og de tre nominerede var Fischer Lightings og 3XN/GXNs multifunktionelle belysning i et bæredygtigt design, der kan løse støjproblemer og skabe et naturligt lys, PRO Ventilation A/S’ solafskærmning ved navn SorptionShade, der kan opvarme, ventilere og nedkøle kontorer og stuer og endelig Institut for byggeri, by og miljø på Aalborg Universitets LCAbyg 4.0 beta, der er et gratis beregningsprogram til livscyklusvurderinger (LCA) af bygninger.

Dommer Julie Albæk Kamp udtaler:

”Det har været et spændende felt af finalister, der alle adresserer nogle af de udfordringer vi står med i den grønne omstilling og de adresserer to trends i branchen. Dels indeklimadebatten som fylder mere og mere i bygningsdriften og energioptimeringen, og dels behovet for at finde byggematerialer og produkter med lavere CO2-aftryk og mere bæredygtige kredsløb”.

Og hun suppleres af dommer Mads Lyngby Pedersen:

”Det her er tre koncepter, der har potentiale til stor udbredelse og det har bestemt ikke været nemt at udpege en vinder”

Hos SorptionShade er man glade for at løbe med æren i så stærk et felt.  Patrick Holt-Hansen fra SorptionShade udtaler:

Vi er meget stolte og taknemmelige for at modtage innovationsprisen 2020. 

Alle nye tiltag for at fremme den grønne omstilling i byggeriet er beundringsværdigt og øvrige nominerede til denne pris er enormt stærke konkollegaer. 

Innovationer kan være svært at virkeliggøre i byggebranchen i Danmark, derfor er energiforum Danmarks innovationspris enormt vigtig, da det er med til at sætte fokus på de mange innovative kræfter, hvilket kan give bygherrer og arkitekter blod på tanden til at efterspørge nye grønne løsninger.

Hos PRO|VENTILATION har det altid været vores ønske at tilbyde service og produkter som er ud over det sædvanlige, derfor arbejder vi hver dag med at skabe det bedst mulige indeklima hos vores kunder, med lavest mulige energiforbrug. SorptionShade er et patenteret produkt som er ud over det sædvanlige, der leverer optimalt indeklima med solens energi. Vi håber at vi med denne pris kan vække interesse blandt bygherrer i både ind- og udland til gavn for både klimaet og indeklimaet.

Med Innovationsprisen og kåringen af SorptionShade håber Energiforum Danmark at have inspireret branchen til at kigge efter de mange nye løsninger der er på vej.

Se filmen fra prisoverrækkelsen her: 


Se de nomineredes præsentationer i fuld længde her:

SorptionShade: se video

LCAbyg: se video

GAIA: se video