Klaus Kellermann, bygherrerådgiver i Roskilde Kommune, fortæller om genbrug af beton i Musikon. 

Cirkulær økonomi skal forvandle affald til grønne byggematerialer

af: Pernille Kernel, Specialkonsulent i Miljø og Ressourcer ved Region Hovedstaden.

Region Hovedstaden har i samarbejde med Teknologirådet og DAKOFA udviklet projektet Affald og Ressourcer på Tværs (ART). Her arbejder centrale aktører på at skabe fælles retning og tegne et fælles roadmap for en cirkulær omstilling af affaldssektoren i Hovedstadsregionen.


Der produceres mellem 11 og 12 millioner tons affald i Danmark hvert år. Det placerer os blandt de mest affaldsproducerende lande i EU. 

Og selvom vi er blevet bedre til at genbruge affald og give det nyt liv, lader et egentligt gennembrud for den såkaldte cirkulær økonomi stadig vente på sig. 

Det håber vi i Region Hovedstaden at hjælpe på vej med en række projekter, der skal få den cirkulære økonomi ud over stepperne i hovedstadsregionen. 

“Verden har brug for, at vi i langt højere grad bliver i stand til at skabe kredsløb, hvor vi bruger ressourcerne fornuftigt, så produkter for eksempel designes til en længere levetid og kan genbruges i nye produkter. På den måde kan vi skåne miljøet og spare energi og ressourcer til at skaffe nye råstoffer”, siger formand for Region Hovedstadens Klimaudvalg, Kim Rockhill. Han fortsætter:

“I dag er vi slet ikke er i stand til at genbruge materialer i den grad vi ønsker det, og det er en udfordring, der skal løses på tværs – i Danmark og i Europa”. 

Projekter skal fremme cirkulær økonomi

Cirkulær økonomi er en ny økonomisk model baseret på genanvendelse og genbrug af ressourcer og materialer, så de kan bruges flere gange og genopstå i helt nye produkter om og om igen.

Det er også denne vision, der ligger til grund for projektet ‘Affald og Ressourcer på Tværs’ (ART), som Region Hovedstaden har udviklet sammen med Teknologirådet og DAKOFA.

I ART arbejder centrale aktører på at skabe fælles retning og tegne et fælles roadmap for en cirkulær omstilling af affaldssektoren i Hovedstadsregionen. 

Det er imidlertid ikke nok at udstikke retningslinjer og etablere samarbejder. Det er også nødvendigt at gennemføre konkrete demonstrations- og innovationsprojekter som tester, hvad der kan lade sig gøre og hvilke udfordringer, der skal overvindes.

Derfor har Region Hovedstaden igangsat flere cirkulære demonstrations-projekter – for eksempel indenfor byggeri. 

Et af projekterne hedder CityLoops. Det hører under Horizon2020-programmet og samler syv europæiske byer om at skabe cirkulære ressourcestrømme, blandt andet indenfor byggeriet.

En cirkulær økonomi er en model for forbrug og produktion, hvor produkters livscyklus er udvidet, primært takket være et bedre miljøvenligt design, der gør det nemmere at reparere, genbruge og reproducere gamle produkter, en forbedret holdbarhed, bedre affaldshåndtering, og nye forretningsmodeller baseret på leasing, deling, reperation og genbrug. Kilde EU. https://www.europarl.europa.eu/news/da/headlines/economy/20151201STO05603/den-cirkulaere-okonomi-definition-betydning-og-fordele


Udfordringen med at genanvende byggematerialer er, at der er rigtig mange forskellige led i materiale-kredsløbet, der skal falde på plads. Det gælder for eksempel de genanvendte materialers sporbarhed, renhed, kvalitet og afsætning.


Der skal også skabes et velfungerende sekundært ressourcemarked og fornuftige forretningsmodeller, så det giver mening for virksomheder og forbrugere at vælge disse løsninger.

I CityLoops udvikles, testes og evalueres en manual for planlægnings- og beslutningsprocesser, der understøtter cirkulært byggeri og jordhåndtering. Manualen understøttes med en række konkrete værktøjer til kortlægning, sporing og matchmaking for bygge- og anlægsaffald og jord. 

Værktøjerne (videre)udvikles og testes i projektet. De danske partnere arbejder for eksempel med retningslinjer for selektiv nedrivning og livscyclusanalyser for genanvendelse af byggematerialer. 

Der udvikles også rammer for kommunale cirkulære jordstrategier og værktøjer til at vurdere mængder, genanvendelsespotentiale og merværdi ved genanvendelse af overskudsjord. 

Høje Taastrup og Roskilde går forrest

De danske demonstrationsprojekter gennemføres i Høje Taastrup og Roskilde kommuner.

I Høje-Taastrup vil kommunen blandt andet genanvende beton fra nedrivning af otte boligblokke i Taastrupgaard. 

En del af betonen skal bruges som tilslag til ny beton i kommende byggerier. En anden del går til fliser af genbrugsbeton, som kommunen har fået udviklet i samarbejde med blandt andre boligselskab, nedriver og betonproducent. 

Samtidig arbejdes der med at udvikle løsninger for flow af materialer mellem byggepladserne. Det mindsker kørsel af materialerne og sparer på energien, der skal til for at fremstille materialerne, samtidig med at man ikke behøver at udvinde nye råstoffer.

I Roskilde Kommune bruges bygherrerollen aktivt for at skubbe på udvikling af cirkulært og bæredygtigt byggeri. 

Her er partnerne i CityLoops samlet foran RAGNAROCK, et museum i Roskildes nye bydel MUSICON, der afprøver nye metoder til genanvendelse af byggemateriale.


Musicon anvendes som et laboratorium for at afprøve og udvikle metoder i CityLoops. Der arbejdes for eksempel med selektiv nedrivning af Hal 11 og 12, hvor genanvendelige bygningsdele opmagasineres og får materialepas. 

Nedknust beton indgår med en usædvanligt høj andel i den beton, der anvendes ved opførelsen af et nyt p-hus. Der arbejdes også med at implementere en cirkulær jordstrategi ved at minimere jordflytning og anvende jorden på stedet. 

Roskilde har udviklet CO2-beregnere for genbrugsbeton og overskudsjord, der viser et stort CO2 besparelsespotentiale ved at tænke den cirkulære økonomi ind i byggeprocessen. Alene ved at tænke jordbalance ind i kommunens projekter, vil der årligt kunne spares op til 1250 tons CO2

Det næste store skridt

Region Hovedstaden arbejder sammen med Region Midt om at danne stærke partnerskaber, som kan udvikle og gennemføre en række sammenhængende cirkulære innovations- og demonstrationsprojekter i fremtiden.

Projekterne skal bygge videre på de igangværende cirkulære projekter i Hovedstadsregionen og bl.a. fokusere på udvalgte materialestrømme, som matcher fokus i EU’s affaldsdirektiv: Plast, byggematerialer, bioressourcer, tekstiler og elektronik. 

En anden vigtig dimension er også borgerinvolvering, rammebetingelser og politisk handling. Bliver alle disse kriterier opfyldt, er scenen sat for et større gennembrud for den cirkulære økonomi i Hovedstadsområdet.

Faktaboks 1:
CityLoops løber frem til oktober 2023. Projektet samler syv europæiske byer: Apeldoorn (Holland), Bodø (Norge), Mikkeli (Finland), Porto (Portugal) og Sevilla (Spanien), Høje-Taastrup og Roskilde. De danske partnere er Region Hovedstaden, Roskilde og Høje-Taastrup Kommune, Gate 21, RUC og Bygherreforeningen. Projektet er finansieret af Horizon2020.          

Faktaboks 2:
ART har fået lavet en analyse der peger på fem affaldsstrømme i Hovedstadsregionen med størst økonomisk potentiale og mulighed for at opnå CO2-reduktioner: Elektronikaffald, bygge- og anlægsaffald, mad i restaffald, storskrald og plast & emballage.