LEDER: Kunstig intelligens og IoT kan ændre kursen for supertankeren ‘dansk byggeri’

af: Niels Boel, markedschef for specialistydelser, ORBICON | WSP A/S


Viden er magt, og magt er evnen til at ændre tingenes tilstand. Men hvor meget viden har vi egentlig, og hvad bruger vi den til?

I danske bygninger har vi store mængder viden. Vi har energidata og indeklimamålinger. Alle kan gå på internettet og se, om deres hus er i fare for at blive oversvømmet, om det er plaget af støj eller om køkkenhavens kartofler er imprægneret med PCB.

Alligevel er byggeriet en supertanker, der er meget svær at dreje. Alt for ofte ender udvikling i et spørgsmål om indledende omkostning vs. langsigtede besparelser, kassetænkning osv.

De sidste par år er der dog sket noget nyt i byggeriet. IoT-begrebet er blevet introduceret og har rykket nogle grænser – både for, hvordan vi gør tingene, men også for, hvem der f.eks. opsamler og leverer data.

Sensorer, der kan måle alt fra indeklima til fugt i beton til om skraldespanden er fuld, er blevet introduceret i den danske bygningsmasse. 

Som altid når der arbejdes med ny teknologi kommer mange misforståede løsninger og kvalitets-issues frem i lyset. Og en overordnet struktur i implementeringen og dataindsamlingen af disse nye teknologier har været vakkelvorn, hvis ikke ligefrem ikkeeksisterende. 

Ikke desto mindre har brugere, der før holdt sig langt fra at arbejde med data, fundet en måde hvormed de enkelt og relativt billigt kan indsamle mængder af data. Data, som hvis de bruges rigtigt, kan ændre kursen for supertankeren “dansk byggeri”.

Men hvilke løsninger egner sig til IoT, og hvilke gør bestemt ikke? Skal vi alle have ansat IT-eksperter og data-analytikere, eller kan man selv tilgå data? Og hvad skal vi egentlig bruge alle disse data til?

Energiforums medlemmer er på mange områder first mover’s – ja det kan godt være, at vi ikke ser os selv som det, men det er ikke desto mindre sandt. 

Som first mover er netværk en nødvendighed for, hvordan kan vi blive klogere, uden at vi alle skal begå de samme fejl. Netværk er essentielt i etableringen af et stærkt samarbejde, som er nødvendigt, hvis vi skal skabe data på et større fælles grundlag. 

Et stærkt netværk faciliterer muligheden for at gøre data, maskinlæring og kunstig intelligens til en naturlig del af vores arbejdsdag, uden vi alle nødvendigvis skal efteruddannes eller udskiftes med den seneste udklækkede årgang fra IT Universitetet. 

Det er her dit netværk og adgangen til viden og uddannelse i Energiforum Danmark vil gøre en forskel. 

I dette magasin udforsker vi IoT og kunstig intelligens som værktøjer i byggebranchen. 

Søger du efter mere viden på området, kan Energiforum Danmarks øvrige netværksmøder og arrangementer hjælpe dig på vej, i det der har potentialet til at blive en kæmpe revolution i dansk byggeri. 

Rigtig god læselyst.