Fotokredit: Nordicco 

Dansk firma har set lyset med virusdræbende ventilationssystem

af: Andreas Ebbesen Jensen

Luftbåren smitte er en usynlig trussel mod menneskers helbred og virksomheders produktivitet. En ny dansk opfindelse kombinerer en langsomt roterende loftventilator med opadgående desinficerende UVC-lys.


I 1903 modtog lægen Niels Finsen, som den første danske videnskabsmand, Nobelprisen for sit arbejde med lysets helbredende virkning. Han beviste, at især det ultraviolette lys (UV) havde en effektiv virkning mod visse hudsygdomme. 

I dag ved man, at brugen af ultraviolette stråler også kan udradere uønskede bakterier og vira i luften. 

Når mikroorganismer bliver eksponeret for UVC, går lyset nemlig ind og ødelægger cellestrukturen og DNA-molekylet i mikroorganismerne, så de ikke længere kan reproducere sig. Dermed dør bakterier og vira. 

Da corona-pandemien ramte Danmark i begyndelsen af 2020, fik det danske firma Nordicco derfor en idé: de ville kombinere deres HVLS (High Volume Low Speed)-loftventilatorers evne til stille og roligt at flytte meget store mængder luft med UVC-lysets evne til at dræbe vira og bakterier. 

Den nye – og patenterede – teknologi er baseret på en integration af UVC-lamper i vingerne på Nordiccos ventilationssystem. 

Det virus- og bakteriedræbende UVC-lys bestråler den luft, som passerer hen over vingerne. På den måde kan man bruge HVLS-ventilatorerne og det desinficerende lys samtidig med, at mennesker opholder sig i rummet. Det fortæller Dennis Thomsen, der er administrerende direktør hos Nordicco. 

Dennis Thomsen, administrerende direktør hos Nordicco. Fotokredit: Nordicco


“Det sammenspil er grundlæggende det unikkei vores løsning. Det skaber et markant bedre indeklima og renser luften for den usynlig smitte, samtidig med at mennesker mødes i selv meget store rum”, siger han.

Det nye ventilationssystem er døbt Northern Light og blev lanceret i starten af 2021. Ventilationssystemet er fremstillet til brug i store rum med typisk mere end fem meter til loftet. Det vil sige produktionshaller, kantiner, idrætshaller og andre steder, hvor mange mennesker mødes. Og efterspørgelsen efter den nye virusdræber er stor. 

“Vi har oplevet en meget stor interesse for vores Northern Light-systemer fra både større virksomheder og kommuner. Vi har i øjeblikket travlt med at levere de første systemer, og forventer en kraftigt stigende efterspørgsel i de kommende år”, siger Dennis Thomsen. 

Gylden balancegang

Bjarne W. Olesen er professor ved DTU Byg og leder af det Internationale Center for Indeklima og Energi, ICIEE. Han har ikke sat sig ind i Nordiccos nye system, men kender til lignende ventilationssystemer og luftrensere på markedet, der benytter sig af UVC-bestråling til bekæmpelse af sygdomsfremkaldende mikroorganismer.

Og som forbruger er der et par tommelfingerregler, man med fordel kan skrive sig bag øret, når man går ud og investerer i et nyt ventilationssystem.

“Jo mere ventilation, desto bedre. Koncentrationen af vira i luften bliver fortyndet, jo mere ventilation der er i et lokale, hvilket dermed reducerer smitterisikoen. Det er dog vigtigt, at man ikke kører den samme luft igennem ventilationssystemet og tilbage i lokalet. Så recirkulerer man bare de bakterier, der har overlevet UVC-strålingen”, siger han.

Fugtigheden bør desuden ligge i et område omkring 30-50 procent relativ fugtighed. Her er smitterisikoen og overlevelseschancen for vira og bakterier nemlig mindst.

“Hvis fugtigheden er for høj, trives bakterierne bedre. Hvis den er for lav, tørrer ens slimhinder ud, og så er man mere modtagelig over for at blive smittet. Så det handler om at finde den rette balancegang”, forklarer Bjarne W. Olesen.

Luftens kemokur

Skal man tro Nordiccos egne beregninger, har Northern Light-systemet ramt den balancegang, som Bjarne W. Olesen snakker om.

Målinger viser, at omkring 80 procent af al vira og bakterier dræbt, hver gang de passerer de UVC-bestrålede ventilationsvinger.

“Det betyder, at en typisk idrætshal, hvor der ofte er to Nordicco HVLS-ventilatorer, vil være desinficeret og fri for luftbåren smitte på mindre end 15 minutter”, forklarer adm. direktør hos Nordicco, Dennis Thomsen.

Northern Light er langt fra det første ventilationssystem i verden, der bruger UVC-stråling til at få has på bakterier og vira i luften. Og det bliver uden tvivl heller ikke det sidste. Markedet for luftrensende systemer er nemlig i eksplosiv vækst.

I 2019 lå det globale marked for UVC-desinficerende produkter på 1,2 milliarder dollars. Ifølge analysebureauet Future Market Insights vil det tal femdobles til seks milliarder dollars i 2030.

“Der er ingen tvivl om at corona-pandemien har fået mange virksomheder til at tænke anderledes. Begrebet ”luftbåren og usynlig trussel” er kommet for at blive. Jeg er på, at vi i de kommende år vil se flere løsninger der anvender UVC-stråling som en slags luftens ”kemokur”, forudser Dennis Thomsen.

Northern Light ventilationssystemet bruger UVC-stråling til at få has på bakterier og vira i luften. Fotokredit: Nordicco

Sådan fungerer Northern Light-systemet

Northern Light kombinerer to kendte teknologier: UVC-lysets dokumenterede evne til effektivt at eliminere smittetruslen fra bakterier og vira (herunder også SARS-COV-2, som forårsager Covid-19).

HVLS-ventilatorens evne til effektivt at cirkulere meget store mængder luft og hurtigt fortynde inficeret luft med ren luft.

UVC-lamperne er indbygget på vingernes overside, således bestråler og desinficerer lamperne den luft, der passerer hen over vingerne.

Designet betyder, at ventilatorerne kan køre og desinficere luften samtidig med, at mennesker opholder sig i rummet.

Resultatet er markant reduktion af luftbåren smittefare, bedre indeklima og energibesparelser i en og samme løsning.