Virum Gymnasium sætter bæredygtighed på skoleskemaet

af: Andreas Ebbesen Jensen

Flere og flere gymnasier går ind i klimakampe med kødfrie dage og bæredygtige aktiviteter, der skal styrke elevernes grønne bevidsthed. "Det er vigtigt, at den enkelte elev kan se konkrete handlemuligheder, og oplever, at han eller hun i fællesskab faktisk kan gøre en forskel", siger vicerektor ved Virum Gymnsium, Birgit Riedel Langvad.


Kødfrie dage i kantinen, varmestyringsanlæg og klimaambassadører. Mange af landets gymnasier er gået ind i klimakampen.

Ifølge en undersøgelse som fagbladet Gymnasieskolen har lavet med deltagelse af 102 rektorer, gør ni ud af ti gymnasier en indsats for at nedbringe deres klimaaftryk. 

Men skolernes klimaindsats handler ikke kun om efterisolering af bygninger, varmestyringsanlæg og affaldssortering. Gymnasierne har også gjort klima og bæredygtighed til en del af undervisningen. 

I undersøgelsen siger 79 procent af rektorerne, at det handler om at give eleverne fakta om klimakrisen”. 65 procent vil gerne lære eleverne, hvordan de selv kan gøre en forskel for klimaet ved at ændre forbrug og adfærd”.

Et af de gymnasier, som arbejder aktivt for at gøre en forskel for klimaet, er Virum Gymnasium i Lyngby-Taarnbæk Kommune. 

Siden 2012 har gymnasiet, der tæller knap 1100 elever og 100 ansatte, arbejdet målrettet med energibesparelser og bæredygtighed på forskellig vis på skolen. 

På Virum Gymnasium er der masser af ildsjæle, som gerne vil bidrage til, at fremtiden bliver lidt mere bæredygtig. Bæredygtighed, social ansvarlighed, konkrete handlemuligheder og fællesskab indgår også i skolens værdigrundlag og aktuelle indsatsområder”, siger vicerektor Birgit Riedel Langvad. 

Klæder eleverne på til klimaudfordringerne

Ved udgangen af 2020 arbejdede hele gymnasiet i en uge med konkrete bæredygtige løsninger. I løbet af ugen fik eleverne bl.a. inspiration til, hvordan de kan genbruge deres tøj eller sende det videre til andre, der kan få glæde af det.

I gymnasiets kantine var der fokus på grøn mad. Det tiltag var dog ikke nyt for eleverne, der har haft faste kødfrie dage i årevis. 

Et par uger efter bæredygtighedsugen, den 11. december, fejrede Virum Gymnasium sin 62-års fødselsdag med en hel dag, hvor der blev undervist i FNs Verdensmål. 

Ambitionen var at arrangere en anderledes undervisningsdag, der skulle bidrage til elevernes forståelse af de enkelte verdensmål og sammenhængene mellem dem. 

Målet med dagen var at give eleverne inspiration til, hvad de selv konkret kan gøre for klimaet med bæredygtige løsninger – både på kort og længere sigt”, forklarer Birgit Riedel Langvad. 

Planlægningen og afviklingen af dagen blev anført af en planlægninggruppe med repræsentanter fra Virum Gymnasiums Miljøråd, der består af både elever, lærere, teknisk afdeling og en ledelsesrepræsentant.

Eleverne dystede i seks discipliner der bl.a. talte en reparationsbane, affaldssorteringsstafet og en innovationsdyst. Desuden var der oplæg fra lokale bæredygtige virksomheder i løbet af dagen.

Miljørådet er en vigtig motor i Virum Gymnasiums arbejde med bæredygtighed – både i og uden for skoleskemaet. 

Miljørådet bobler med ideer og har afholdt et væld af forskellige tiltag, der har til formål at gøre vores elever bedre til at træffe bæredygtige valg i hverdagen. Der er blevet arrangeret cykelkonkurrencer med Nærum Gymnasium om, hvem der cykler mest – vi vandt – og lavet foldere med supernemme og lækre vegetaropskrifter. Og eleverne er glade for tiltagene”, siger Birgit Riedel Langvad.

Fotokredit: Virum Gymnasium

Mere bæredygtighed på skemaet i fremtiden

Det er dog ikke kun eleverne selv, der tager bæredygtighed seriøst. Bag kulisserne arbejder Virum Gymnasiums tekniske afdeling ved Michael Nørgaard på højtryk for at gøre elevernes faciliteter så klimavenlige som muligt og samtidig sikre besparelser på skolens budget.

Siden 2012 har Virum Gymnasium skiftet CO2-tunge løsninger ud med bæredygtige teknologier og grønne byggematerialer, fortæller Birgit Riedel Langvad.

Vores gamle belysning er udskiftet med nye, energibesparende LED belysning, ventilationsanlæggene er blevet skiftet ud med nye energibesparende anlæg, og gamle gasfyr er blevet sendt på pension til fordel for nye miljøvenlige gasfyr med kondenserende kedler”, siger hun. 

Arbejdet med at gøre bygningen mere bæredygtigt er ikke helt i mål endnu, men vicerektoren forventer, at de vil kravle over målstregen om få år. En særlig udfordring, da den ældste del af skolen er fra 1957.

I mellemtiden vil Virum Gymnasium prioritere en række nye tiltag, der skal klæde eleverne på til en mere bæredygtig fremtid.

I maj bidrog gymnasiet til et stort kunstevent ‘Nature2020 ved den lokale og internationale kunstner Emma Thomas med fokus på bæredygtighed og biodiversitet.

Af kommende arrangementer kan nævnes deltagelse i den nye Bæredygtighedsfestival den 18. september 2021 i Lyngby-Taarbæk og Fem Fede Dage i regi af Ung Energi den 15.-19. november 2021. 

Og Birgit Riedel Langvad ser det som et af gymnasiets fornemmeste opgaver at integrere bæredygtighed i endnu højere grad på elevernes skoleskema i fremtiden: 

“Det er vigtigt, at den enkelte elev kan se konkrete handlemuligheder, og oplever, at han eller hun i fællesskab faktisk kan gøre en forskel. Vi ønsker at give vores dygtige og engagerede elever indsigt og udsyn og konkrete værktøjer til selv at tage initiativer og se muligheder ift. uddannelsesmuligheder og senere erhverv med henblik på at bidrage til at skabe en grønnere og mere bæredygtig verden for os alle sammen”, siger hun. 

Fotokredit: Virum Gymnasium