I Holsterbro Kommune kan man lige nu beundre Danmarks første bolig bygget udelukkende ved hjælp af 3D-printede materialer. Foto: Holstebro Kommune. 

3D printede huse i Holstebro kan blive startskuddet til en grønnere byggeindustri

af: Helene Høgild Pedersen, Holstebro Kommune

I Holstebro skubber man på den grønne udvikling indenfor byggebranchen. Det sker i samarbejde med virksomheden 3DCP, som har bygget det første 3D printede hus.


På Slagterigrunden i Holstebro har det siden juli 2021 været muligt at se et helt særligt hus, du ikke kan opleve andre steder i Danmark. Her har virksomheden 3DCP i samarbejde med Holstebro Kommune nemlig opført Danmarks første 3D printede hus. 

3D printede huse åbner ikke kun op for at bygge i mange forskellige andre former end firkantede kasser – det åbner også op for en ny og bæredygtig byggestil. 

Den udvikling vil Holstebro Kommune gerne støtte op om. Det fortæller planchefen i Holstebro Kommune, Thomas Leerberg:

"Vi vil gerne være med til at drive den grønne omstilling, og hvis det skal være muligt, så må vi prøve nye ting af. Derfor har vi helt fra starte  støttet op om 3DCP's innovative byggeprojekt". 

Med projektet støttes erhvervslivet i kommunen, hvor flere lokale virksomheder har bidraget til opførelsen. Samtidig udfordrer Holstebro Kommune lokale virksomheder til at blive klar til en anden efterspørgsel efter bæredygtige produkter. 

Derfor hoppede Holstebro Kommune hurtigt med på projektet, da ejerne af 3DCP kontaktede Thomas Leerberg.

Skubber på udviklingen af den grønne omstilling

Ifølge FN's Miljøorganisation tegner byggebranchen sig for næsten 40% af de samlede CO2-udledninger globalt. I Danmark har bygge- og anlægsbranchen indirekte ansvaret for ca. 30 procent af den samlede CO2-udledning. 

Forsøget med denne nye byggestil med 3D-printede materialer er et lille skridt imod en mere bæredygtig byggebranche over hele verden. 

"Vi tror helt sikkert, at det her er en del af en større strømning, hvor flere og flere får øjnene op for, at vi må handle for at begrænse klimaforandringer og indrette vores byer smartere end tidligere. På den måde er vi med til at drive en ny udvikling og fremme, at mennesker kan bo på mange forskellige måder", fortæller Thomas Leerberg

Projektet med 3D printede huse i Holstebro handler dermed ikke kun om, at kommunen selv skal nå sine klimamål om at være klimaneutrale i 2050. Håbet er, at projektet også kan skubbe byggebranchen i en grønnere retning på lokalt, nationalt og internationalt.

"3D-printede huse gør det muligt at bygge bedre, billigere og grønnere. Der er ingen tvivl om, at det er en milepæl for hele byggeindustrien og de metoder, der gennem årtusinder har været en del af branchen. Det er helt fantastisk, at vi fik muligheden for at se vores vision blive til virkelighed", fortæller Mikkel Brich Dam, der er den ene af de to stiftere af 3DCP.   

3DCP har desuden lige vundet en pris for bedste samarbejdskultur ved prisuddelingen, der foregik på Holstebro Erhvervsforums store erhvervsdag, hvor der netop var fokus på den grønne omstilling. 

Boligen for dem med et mindre pladsbehov

Det 3D printede hus, som i øjeblikket er placeret på slagterigrunden, er en prototype, der vil blive fjernet til foråret 2022. Det handler derfor i øjeblikket kun om at udvikle teknologien, og det vides endnu ikke, hvor mange og hvornår, der kan ses permanente 3D-printede boliger i Holstebro. 

Hvis husene en dag står færdige, vil de dog kun være på omkring 37 kvm, og vil derfor være mindre end den gennemsnitlige størrelse for et parcelhus. I første omgang vil de innovative 3D-huse derfor også kun blive brugt som studieboliger eller boliger for borgere, der efterspørger mindre huse.

"I Holstebro har der været rift om mindre boliger både til studerende og familier. Derfor er det oplagt at benytte disse boligtyper til personer, som gerne vil bo i mindre huse, hvad enten det er med CO2-reduktion i tankerne, eller fordi det passer bedre med deres livsstil", fortæller Thomas Leerberg.

I og med at boligerne blandt andet vil blive brugt af nye studerende i kommunen, så er Slagterigrunden også en oplagt placering. Det skyldes blandt andet den store aktivitet på grunden, hvor der også er mange arrangementer for den unge målgruppe. Derudover ligger det bynært, så de studerende både vil have kort afstand til studie, byliv, stationen og meget mere.

Hvad fremtiden helt præcist bringer for de bæredygtige printede boliger er dog fortsat uvis. Det er op til politikerne at tage de nødvendige beslutninger, for at 3D-printede huse i Holstebro og på sigt i resten af landet kan blive til virkelighed.

Faktaboks

  • Virksomheden 3CDP står bag opførelsen af huset. 
  • Grunden er kommunal. 
  • 3DCP ApS opfører prototypen i tæt samarbejde med COBOD, som er en dansk virksomhed, der er førende indenfor 3D-print teknologien. Prototypen er tegnet af SAGA Space Architects, og ingeniørydelserne leveres af Bygkontrol ApS.