Energibesparelser SKRIV UD

Afgifter gør overskudsvarme mindre attraktiv

af: Kasper Elton Jensen, 04-05-2016
Foto: Colorbox

Når Apple får bygget deres nye datacenter ved Viborg færdigt, er den amerikanske it-gigant parat til at forære overskudsvarme fra datacenteret til Viborg, kvit og frit. Men en løsning der ellers lyder attraktiv for miljøet, kan for Viborg blive en dyr fornøjelse, hvis de takker ja til tilbuddet fra Apple.

En afgiftsregel i Danmark betyder nemlig, at Staten pålægger en afgift på 33 procent af overskudsvarmens formodede værdi. Derudover kommer udgifterne til at etablere varmepumper, som via vindenergi kan hæve temperaturen i overskudsvarmen, så den kan anvendes som fjernvarme. Alternativet til overskudsvarmen er at fyre med den afgiftsfrie biomasse, hvilket gør overskudsvarme til en direkte dårlig forretning for Energi Viborg.

”Som det er lige nu, er der billigere alternativer til naturgas end overskudsvarme som for eksempel biomasse for kraftvarmeværkerne. Det er vi kede af. Vi har endnu ikke skrinlagt Apple-projektet, men hvis vi skal kunne bruge overskudsvarmen, kræver det, at afgiftsreglerne bliver lavet om”, siger direktør Christian Hagelskjær fra Energi Viborg til Jyllands-Posten.

Hos Danmarks Naturfredningsforening undrer man sig også over reglerne på afgiftsområdet.

”Kan det virkelig være rigtigt, at denne gratis overskudsvarme ikke kan konkurrere med naturgas og biomasse alene på grund af de danske afgiftsregler?”, skriver præsidenten for Danmarks Naturfredningsforening Ella Maria Bisschop-Larsen i et brev til energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) ifølge Jyllands-Posten.

Når Dansk Energi afholder Energiens Topmøde d. 9. juni, vil temaet være at give energien videre, og her vil Dansk Energi overrække energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) anbefalinger til en reform af skatter og afgifter på energiområdet.

Kilde: Dansk Energi

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.