Politik og regler SKRIV UD

Danmark bagud med grøn omstilling af transporten

af: Ulrik Blaabjerg, 12-12-2016
Foto: Colourbox

Danmark er på flere områder foregangsland når det gælder det gælder den grønne omstilling. Men på transportområdet halter Danmark efter, hvor afgifter på elbiler blandt andet er en af grundene til, at omstillingen i transportsektoren halter efter. 

Selvom at Danmark altså er blandt verdens førende lande når det gælder produktion af grøn energi, kniber det med at få den grønne energi ind i transportsektoren. Dette skyldes blandt andet statslige pålagte afgifter der blandt andet er gået ud over salget af elbiler i landet. I Danmark er der således kun solgt 958 elbiler i år modsat sidste år hvor der blev solgt over 4500.

Hos Dansk Elbil Alliance mener man da også kun at det er de pålagte afgifter i starten af året som kan lægges til grund for det svigtende salg af elbiler: ”Elbilsalget er gået i stå, fordi der er kommet afgifter på elbiler i starten af året. I forhold til alt andet er det kun afgifterne, der betyder noget”, siger Søren Jakobsen, chefkonsulent i Dansk Elbil Alliance.

Hos regeringspartiet Venstre åbner man op for, at der i forbindelse med evalueringen af afgifterne på elbiler, som finder sted i december, kan tages initiativer, som øger elbilsalget: ”Der er nogle af vores aftalepartnere, der har foreslået en rabat, og ministeren ser på den mulighed”, fortæller Louise Schack Elholm, skatteordfører for Venstre til Information.

Partierne bag afgiftsforliget besluttede tilbage i oktober 2015 at indfase afgifterne på elbiler startende fra den 1. januar i år, således at elbilerne fra januar 2016 betaler 20 procent af registreringsafgiften. Fra januar 2017 fordobles afgiften til 40 procent, og i 2020 vil elbiler være fuldt beskattede på lige fod med andre køretøjer.

Men indfasningen kommer på et tidspunkt, hvor elbilerne endnu ikke kan konkurrere med almindelige biler, og derfor bør den sættes i bero, mener Søren Jakobsen. Det afvises dog af Venstre: "Indfasningen af afgifter på elbiler kommer til at fortsætte", fastslår Louise Schack Elholm overfor Information.

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.