Energibesparelser SKRIV UD

Energirenovering mere fornuftigt end smart udstyr

af: Kasper Elton Jensen, 02-06-2016
Foto: Colourbox

Det er næsten spild af penge at investere i smart udstyr til at styre en bygnings varmeforbrug efter elpriserne. I stedet skal styringen mellem den grønne energi og energien til varmeproduktion ske via fjernvarmesystemer, da det er billigst. Det fremgår af en ny rapport fra Aalborg Universitet.

Fjernvarmesystemerne er billigst, da de allerede har lagertanke og elproduktionsanlæg tilknyttet til at bistå ved høje elpriser og elkedler til at tage fra ved overflod af grøn strøm. Sådan lyder en af konklusionerne fra den nye rapport ”Future Green Buildings: A Key to Cost-Effective Sustainable Energy Systems”, der er udarbejdet på Aalborg Universitet.

”Alle analyser viser, at det ikke kan betale sig at få forbrugerne til at flytte deres el- og varmeforbrug. Især hvis de er nødt til at investere i nyt udstyr som et varmelager, et batteri, noget styring eller noget ekstra varmepumpekapacitet”, fortalte professor Henrik Lund ved præsentationen af rapporten, der fandt sted på Christiansborg i sidste uge.

Der er mere fornuft i at energirenovere en bygning fremfor at investere i smart udstyr til styring af bygnings energiforbrug, skriver Dansk Fjernvarme, der fremhæver, at de eksempelvis ikke finder den store mening i, at man slukker for fryseren, tænder for vaskemaskinen eller afbryder varmepumper ved hjælp af smart udstyr.

Analysechefen i tænketanken Grøn Energi, Jesper Koch er enig med Henrik Lund og rapportens konklusion, med henblik på at omkring 35 % af Danmarks samlede energiforbrug finder sted i bygninger, husholdninger samt handels-  og serviceerhverv.

”Der er ingen tvivl om, at vi har en udfordring med at tackle den mere uforudsigelige elproduktion fra vind og sol. Og man kan selvfølgelig tænde og slukke en fryser, men man kan jo ikke vente ret lang tid med at starte den igen, for så går det galt”, siger Jesper Koch.

Helt uintelligent bliver det ifølge Jesper Koch, hvis en husholdning investerer i de nye batteripakker, og kombinationer af solceller og batterier, der er kommet på markedet til at håndtere den uforudsigelige vind- og solcelleenergi.

”Dine batterier risikerer at oplade, mens naboens aflader, eller de oplader i dagtimerne, hvor prisen på el er høj og aflader om natten, hvor der er relativt lave elpriser. Det er simpelthen spild af energi og penge, og dyrt sammenlignet med alternativerne”, siger Jesper Koch, der afslutter med, at han mener forbrugerne ville få mere for pengene, hvis de investerede i en kombination mellem lavere energiforbrug og mere forsyning fra fjernvarmesystemer, som ifølge ham, er den bedste måde at håndtere den uforudsigelige vind- og solenergi.

Kilde: Dansk Fjernvarme

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.