Nyt fra Energiforum Danmark SKRIV UD

Espergærde Gymnasium og HF vinder Energi- og miljøprisen

af: Dorte Nørregaard Larsen, 08-03-2016
Foto: Colourbox

Espergærde Gymnasium og HF løb med Energi- og miljøprisen 2016

Det blev den vidtfavnende, inspirerende og engagerede indsats, der gjorde at det var Espergærde Gymnasium og HF der løb med Energi- og miljøprisen 2016. 

Dommerkomiteen fra Energiforum Danmarks bestyrelse var ude i et svært valg, da de skulle vælge blandt årets tre nominerede. Skulle man belønne Bygningsstyrelsen for udviklingen af deres performancetest, Brødremenigheden i Christiansfeld for flotte energibesparelser opnået i fredet byggeri, eller Espergærde Gymnasium og HF for en involverende klimaindsats på tværs af lærere, elever, pedeller og ledelse. Energiforum Danmarks formand Mads Bo Bojesen var dog ikke i tvivl:

”Det blev det tværfaglige og involverende engagement der vandt. Det de har gjort på Espergærde Gymnasium og HF bør være til inspiration på hundredvis af gymnasier og ungdomsuddannelser i hele landet, og landets tusindvis af folkeskoler kan også skele til erfaringerne. Det er virkelig imponerende, hvordan de har inddraget alle typer af brugere. Og den uddannelse der ligger i, at få eleverne til at tænke klima- og energibevidst, det er den slags, der skal til, hvis vi skal have fuldt udbytte af vores tekniske investeringer”.

Skolens mange energiprojekter har betydet at, gasforbruget er blevet reduceret fra 90.190 m3 i 2008 til 45.366 m3 2015 graddage korrigeret, samlet besparelse 49,6 %. Vandforbruget reduceret fra 1.887 m3 i 2012 til 1.233 m3 i 2015, samlet besparelse 34,3 %.

Elforbruget har været på status quo 373.839 kWh. 2008 til 383.721 kWh. 2016 en lille stigning på 2,6 %. Dette skønt der er kommet flere elever, større serverer, og den primære varmekilde nu er varmepumper luft til varmt vand.

Bodil Bidstrup, lærer og Ole Jensen, pedel fra CO2-udvalget, er glade for det store skulderklap som nominering og prisen er og udtaler:

”Vores klimaarbejde på Espergærde Gymnasium og HF fungerer godt, og det er lykkedes at opnå mange resultater til gavn for klima og skolens økonomi. Men det allervigtigste, er at resultaterne opnås ved fælles arbejde på tværs af klasser og medarbejdergrupper. Det samme kunne man gøre på mange andre arbejdspladser. Vi er meget glade for, og stolte over, at modtage Energiforum Danmarks Energi- og miljøpris 2016 og opfordrer andre gymnasier til at gå i gang med klimaarbejdet. Det er sjovt og lærerigt. I CO2-udvalget deler vi gerne vores erfaringer med andre interesserede.”

Ingen hviler på laubærene

At indsatsen er en fælles indsats på tværs af elever, lærere, pedeller og ledelse, ses tydeligt på den delegation der deltager på Energiforum 2016 for at modtage prisen. Hele ti elever, pedel og to lærere drager til Nyborg for at sprede de gode erfaringer til konferencens godt 250 deltagere. Men det slutter ikke her. CO2-udvalget fortsætter selvfølgelig jagten på flere energibesparelser, og Energiforum Danmark vil sørge for, at inspirationen fra Espergærde Gymnasium og HF når så bredt ud som muligt. Formand Mads Bo Bojesen udtaler:

”Det her initiativ fortjener mere end en pris og vi håber at vi kan iværksætte initiativer der får andre uddannelsesinstitutioner til at gribe konceptet”.

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.