Politik og regler SKRIV UD

EU’s medlemslande skal op i det grønne gear

af: Kasper Elton Jensen, 01-12-2016
Foto: Colourbox

På et pressemøde onsdag havde EU’s klimakommissær Miguel Airas Cañete en klar besked til EU's medlemslande. Landene skal til at komme i omdrejninger, hvis EU's klima- og energipolitiske mål skal indfries til tiden.

På onsdagens pressemøde præsenterede Cañete sammen med resten af Kommissionen et fyldestgørende udspil på næsten 1.000 sider, der blandt andet foreslår et bindende mål for energieffektivitet, en større reform af elmarkedet samt nye regler for støtte til vedvarende energi.

“Investeringer i vedvarende energi i EU er faldet til mindre end det halve siden 2011 og grøn energi er ikke tilstrækkeligt integreret i vores energimarkeder. Vores nye tiltag skal hjælpe med at vende den udvikling,” lød det fra Miguel Arias Cañete på pressemødet.

Der bliver i udspillet foreslået, at EU's fælles 2030-mål for energieffektivitet skal stige fra 27 til 30 procent, som ifølge EU-Kommissionen vil være med til at reducere importen af gas og vil kunne spare de europæiske forbrugere på elregningen. Derudover forventes det at skabe ca. 400.000 nye jobs i Europa.

WWF Verdensnaturfonden i Danmark mener, at det nye udspil er et skridt i den rigtige retning, men ikke et stort nok skridt. WWF så gerne at målet var 40 og ikke 30 procent, men denne kritik afvises af Cañete:

“Dette mål er ekstremt kompliceret og svært at opnå for EU-landene, men det kan lade sig gøre. Du kan skrive et hvilket som helst tal ned på et stykke papir, men hvis det ikke kan gennemføres i praksis, er det meningsløst.”

For at sikre, at 2030-målet for både energieffektivitet og vedvarende energi bliver overholdt, vil EU-Kommissionen, ifølge udspillet, bede medlemslandene om at udarbejde individuelle handlingsplaner. Dermed kan Kommissionen vurdere om de enkelte lande er på rette kurs, og ellers komme med anbefalinger til, hvordan den grønne indsats kan øges i de enkelte lande.

Hvis et land ikke bidrager nok til 2030-målene, kan det komme på tale, at medlemsstaten skal betale penge ind til en fond, som EU-Kommissionen kan bruge til at finansiere grønne initiativer i andre medlemslande, sådan at det fælles europæiske mål alligevel nås.

Den danske energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) er positivt stemt overfor udspillet, som han kalder skelsættende, og tilføjer, at EU-planen er godt nyt for danske virksomheder, som er med helt fremme når det gælder eksport af energiteknologi.

”Det er svimlende tal, som nævnes af EU-Kommissionen, og det viser det enorme potentiale, der er, hvis vi får EU's energisystemer knyttet tættere sammen,” siger Lars Chr. Lilleholt og forsætter: ”Jo mere vedvarende energi vi får, des mere er vi afhængig af et velfungerende europæisk marked for energi.”

Du kan læse mere om udspillet på Kommissionens hjemmeside.

Kilde: Altinget

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.