Politik og regler SKRIV UD

EU sætter energieffektivitet øverst på dagsorden

af: Kasper Elton Jensen, 07-12-2016
Foto: Colourbox

I mange år har EU haft mål for vedvarende energi samt reduktion af drivhusgasser, men aldrig før har der været mål for energieffektiviseringer i EU. Den bliver der nu lavet om på med EU-Kommissionens nyeste udspil til en energilovpakke, hvor der lægges op til et øget europæisk fokus på energieffektivitet.

Den nye energipakke fra EU sætter energieffektiviseringer først i en fremtidig europæisk energipolitik, hvilket betyder, at der ved fastlæggelser af regler for blandt andet energimarkeder og forsyningsteknologier skal tages højde for energieffektiviseringer.

Blandt andet foreslår EU-Kommissionen et bindende mål om 30 procents energieffektiviseringer i 2030, og lykkedes det EU at fastsætte dette mål, vil det, ifølge Camilla Damsø Pedersen, der er chefkonsulent i Dansk Byggeri, være et stort skridt i den rigtige retning.

”Det er helt og aldeles nødvendigt, hvis vi skal nå målet om uafhængighed af fossile brændsler i 2050 omkostningseffektivt. Ambitionerne for energieffektivisering kan dog være svære at få øje på i den nationale politiske dagsorden, hvor mål for vedvarende energi og fleksibilitet fylder det meste. Og det er ærgerligt, for vedvarende energi og fleksibilitet er vigtigt, men energieffektivisering burde have mindst lige så meget vægt, hvis ikke mere,” skriver Camilla Damsø Pedersen i et debatindlæg på Altinget.

Også i Energiforum Danmark er man begejstrede for at energieffektiviseringer nu kommer øverst på dagsorden i EU.

”Der er stadig ikke grund til at bruge mere energi end nødvendigt - også selvom energien er grøn. Der er mange sammenhænge, hvor energieffektivisering er den billigste metode for CO2-reduktion, og den metode der er bedst for samfundsøkonomien,” siger Dorte Nørregaard Larsen, der er sekretariatsleder i Energiforum Danmark.

I Europa-Parlamentet er de også glade for, at der nu bliver arbejdet på et bindende mål om energieffektivitet, men så gerne at målet lød på 40 procents energieffektivitet i 2030. Denne ambition deles af Dansk Byggeri, der ligesom Europa-Parlamentet havde håbet på et mere ambitiøst mål end 30 procent, men Camilla Damsø Pedersen glæder sig i første omgang over, at medlemslandene i ministerrådet endelig bakker op om debatten, hvilket aldrig er sket tidligere.

Der kan dog være lange udsigter, før medlemslandene bliver enige om en konkret aftale, for forhandlingerne kan let tage op til 2 år. Alligevel kalder Camilla Damsø Pedersen det en sejr, at der er taget hul på debatten og forhandlingerne om bindende EU-mål for energieffektiviseringer.

Kilde: Altinget

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.