Politik og regler SKRIV UD

Flertal i Europa-Parlamentets Miljøudvalg er enige om reform af EU's kvotehandelsmarked

af: Ulrik Blaabjerg, 20-12-16
Foto: Colourbox

Et stort flertal i Europa-Parlamentets Miljøudvalg blev torsdag enige om et forslag til en reform af EU's kvotehandelsmarked (ETS). Konkret ønsker parlamentarikerne at reducere antallet af nye kvoter i markedet med en større hastighed, end EU-Kommisionen lægger op til i sit reformforslag. 

Desuden vil parlamentarikerne fordoble mængden af overskydende kvoter, der hvert år skal fjernes fra markedet for i stedet at overføres til en såkaldt markedsreserve. Europa-Parlamentets ordfører på ETS-reformen Ian Duncan betegner beslutningen som en velkommen julegave til alle, der bekymrer sig om klimaforandringer, da der ifølge ham er alt for mange kvoter i markedet til, at prisen på CO2 giver en tilstrækkelig tilskyndelse til grøn omstilling.

Med den vedtagne reform af EU's CO2-kvotemarked, mener man da også i Dansk Energi, at det er positivt, at Parlamentet udviser større reform-iver end EU-Kommisionen og så endda på et område som anses som en hjørnesten i den europæiske klimapolitik.

“På kort sigt sender det et signal til investorerne om, at der er politisk vilje til et stærkt kvotesystem. Men selvom det er et skridt i den rigtige retning, betyder dagens afstemning ikke, at systemet er fikset med et trylleslag,” siger vicedirektør i Dansk Energi Anders Stouge.

Om det konkrete reform-forslag fortæller Anders Stouge: “Parlamentet vil hvert år tage dobbelt så mange kvoter ud af markedet, som oprindeligt foreslået af Kommissionen. Det er en rigtigt god start, men det afhænger af den kommende forhandling med Rådet. Samtidig vil der stadig være et ganske stort overskud af CO2-kvoter et godt stykke ind i næste årti, hvor at kvoteprisen vil forblive relativt lav,” fortæller Anders Stouge og uddyber at han glæder sig over, at Europa-Parlamentet lægger op til at evaluere ordningen I 2022 for at se, om den er tilstrækkelig.

Kompromiset fra miljøudvalget sendes til afstemning til februar blandt alle 751 EU-parlamentarikere. Hvis et flertal her støtter forslaget, er Europa-Parlamentet klar til at begynde forhandlinger med EU-landene i Ministerrådet om et endeligt kompromis om reformen.

Kilde: Altinget.dk

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.