Klima og ressourcer SKRIV UD

Klimarådet: De danske klimamålsætninger risikerer at blive uopnåelige

af: Kasper Elton Jensen, 21-09-2016
Foto: Colourbox

Den efterhånden meget omtalte 2025-plan risikerer, at sænke de danske klimamålsætninger og ligefrem gøre dem uopnåelige. Sådan lyder meldingen fra Klimarådets formand, Peter Birch Sørensen, i Politiken tirsdag.

De danske virksomheder bliver de store vindere, hvis regeringen får gennemført deres 2025-plan, hvor der også indgår en plan for udfasningen af PSO afgiften. Virksomhederne kan, ifølge regeringens plan, se frem til besparelser på flere milliarder de kommende fem år, og fra 2022 vil besparelserne ligge på godt 4,4 milliarder kroner om året. Den store taber er derimod klimaet, ifølge Klimarådet, der rådgiver regeringen i klimaspørgsmål.

”Der vil være en større risiko for, at vi ikke kan opfylde det nationale mål om 40 pct. reduktion af vores samlede drivhusgasudslip i 2020. Det er meget simpelt. Når elprisen falder, vil der blive brugt mere strøm”, siger Klimarådets formand og økonomiprofessor på Københavns Universitet Peter Birch Sørensen til Politiken.

Danmarks samlede CO2-udledning er i dag på knap 40 mio. tons CO2 om året, men ifølge Klimarådet betyder udfasningen, at virksomhederne i 2020 vil øge deres CO2-udledning med 1,8 millioner tons. Dette skyldes, ifølge Peter Birch Sørensen, at der skal produceres ekstra strøm, fordi der ikke bliver opstillet tilstrækkeligt med vindmøller og solceller. I stedet skal strømmen produceres med fossile brændsler.

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V), er dog uenig med Peter Birch Sørensen. Lilleholt mener, at afskaffelsen af PSO’en vil være godt for den grønne omstilling, da han vurderer, at det vil blive mere attraktivt at bruge el fremfor olie og gas, da elprisen vil falde, og garanterer for at Danmark når de opstillet klimamål.

Socialdemokraterne ønsker dog yderligere en undersøgelse af de klimamæssige konsekvenser ved 2025-planen.

”Vi tager Klimarådets beregning alvorligt. Jeg vil gerne bede regeringen om at regne på det og give deres bedste bud på, hvordan det hænger sammen med klimaindsatsen”, siger finansordfører Benny Engelbrecht til Politiken.

Kilde: Politiken

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.