Energibesparelser SKRIV UD

Laveste energiforbrug i mere end 40 år

af: Kasper Elton Jensen, 07-04-2016
Foto: Energistyrelsen

En stor nettoimport af elektricitet og en stigende produktion af vindkraft medførte i 2015 at det faktiske energiforbrug faldt til det laveste punkt i mere end 40 år. Det fremgår af Energistyrelsens foreløbige energistatisk for 2015, der samtidig viser, at kulforbruget og udledningen af CO2 også var faldende.

Helt præcist faldt det faktiske energiforbrug i Danmark til 712 PJ, hvilket svarer til et fald på 1,0 pct. i forhold til 2014. Energistyrelsen registrerede første gang data om energiforbruget i Danmark i 1972, og tallene fra 2015 er dermed de laveste nogensinde registreret. I tabellen ovenfor fremgår udviklingen i energiforbruget fra 1990 til 2015.

Energistyrelsen opgør både det faktiske energiforbrug og et bruttoenergiforbrug, der er korrigeret for klimaudsving og brændselsforbrug knyttet til udenrigshandlen med el. Det korrigerede bruttoenergiforbrug viser den langsigtede trend i form af en udvikling med et gennemsnitligt antal graddage og en situation, hvor dansk elproduktion svarer til elforbruget. Som konsekvens af udviklingen i energisystemet har Energistyrelsen valgt at opdatere nøglen, som bruges til at korrigere brændselsforbrug knyttet til udenrigshandel med el.

Det korrigerede bruttoenergiforbrug faldt i 2015 med 1,1 pct. i forhold til 2014 efter denne nye nøgle. Med den tidligere anvendte korrektionsfaktor faldt bruttoenergiforbruget med 0,4 pct.

Energistyrelsen skriver på deres hjemmeside, at den store nettoimport af strøm samt den øgede produktion af vindkraft medførte, at en mindre del af elforbruget blev dækket af de hjemlige kraftværker i 2015. Dette betød at forbruget af kul faldt med 31,0 pct. sammenlignet med 2014, som dermed var på niveau med forbruget i midten af 1970’erne. Omvendt steg forbruget af olie, naturgas og vedvarende energi med henholdsvis 3,5 pct., 1,4 pct. og 2,1 pct.

Energistyrelsens hjemmeside kan du læse mere om den foreløbige opgørelse og finde en oversigt for 2015 over den foreløbige opgørelse af energiproduktion, energiforbrug og CO2-udledning.

Kilde: Energistyrelsen

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.