Forsyning og VE SKRIV UD

Nordsø-samarbejde om havvindmøller kan skabe kraftværk for hele Europa

af: Kasper Elton Jensen, 08-06-2016
Foto: Colourbox

EU-Kommissionen vurderer, at et samarbejde mellem landene omkring Nordsøen vil kunne skabe et nyt centrum for havvindmølleenergi i Europa. Energi- forsynings- og klimaminister, Lars Chr. Lilleholt udtaler, at Nordsøen kan blive et Silicon Valley for havvindmøller, hvilket kan blive en god forretning for Danmark.

Det vurderes at havvindskapaciteten i Nordsøen vil kunne tidobles frem mod 2030, hvilket vil kunne skabe et kraftværk for hele Europa, men det vil dog kræve, at el-nettet bliver udbygget i hele Europa. Ministeren underskrev mandag en politisk erklæring om etableringen af et samarbejde om vedvarende energi og el-net i Nordsøen med Belgien, England, Holland, Irland, Storbritannien, Frankrig, Luxembourg, Norge, Sverige, Tyskland og EU-Kommissionen. Samarbejdet skal bane vejen for fælles EU-regler for havvindmøller og samarbejde om udbud af havvindmølleparker.

”Vi skal have udviklet et indre marked for havvind i Nordsøen. Med Nordsø-samarbejdet vil Nordsølandene i fællesskab bl.a. harmonisere regler og koordinere havvindmølleudbud, så vi kan få omkostningerne ved havvind ned og muliggøre, at Nordsøen bliver et kraftværk med havvind for hele Europa”, siger Lars Chr. Lilleholt i en pressemedelelse.

Reglerne for opstilling af havvindmøller er vidt forskellige i EU. For eksempel er der stor variation i kravene til farverne på vindmøllerne og designet af havvindmølleparker.

Det betyder, at den danske vindmøllebranche skal tilpasse sin produktion til flere end seks forskellige markeder i samme havområde. Det øger prisen på havvindmøllerne, og den regning forbrugerne betaler for vedvarende energi. Derfor kan fælles regler og et mere enkelt marked være med til at drive omkostningerne ned.

Samarbejdet indebærer derudover, at landene vil arbejde på en bedre koordinering af udbuddene, så udbud eksempelvis ikke falder samtidigt, hvilket kan medføre, at projekterne bliver unødigt dyre. Derudover vil landene udvikle modeller for vindmølleudbud på tværs af landene, så de bedst mulige områder kan komme i spil.

Det kan blive et Silicon Valley for vindmøller

Perspektiverne for havvind i Nordsøen er omfattende. EU-Kommissionen vurderer, at vind fra Nordsøen vil kunne dække 4-12 pct. af elforbruget i EU, hvilket svarer til en udbygning i omegnen af 100 GW i 2030. Hvis man tager udgangspunkt i danske husstandes elforbrug, så vil det svare til, at vind fra Nordsøen kunne dække ca. 100 mio. husstandes elforbrug. Til sammenligning er der i dag installeret 7,7 GW havvindmøller i Nordsøen.

Ved udvikling af fælles udbud er det en mulighed, at danske havområder kan udnyttes i højere grad end i dag. Analyser, foretaget af det EU-Kommissionsstøttede forskningsprojekt Windspeed, peger på, at den danske del af Nordsøen – grundet relativt lav havdybde – kan være særligt attraktiv. En større udbygning i Nordsøen, og herunder i den danske del af Nordsøen, kan have store gevinster for den danske offshorebranche.

”Hvis Nordsøen bliver et Silicon Valley for havvind, så kan det blive en rigtig god forretning for Danmark og samtidig en stor gevinst for klimaet. Der er stort potentiale i at udvikle fællesprojekter, så vi får udnyttet de bedste pladser i Nordsøen, lavet udbud i større skala og dermed reduceret omkostningerne ved havvindudbygningen”, siger Lars Chr. Lilleholt.

Den øgede aktivitet i Nordsøen kan betyde vækst og nye arbejdspladser i den store klynge af danske virksomheder, som beskæftiger sig med havvind. 

"Nordsø-samarbejdet kan betyde arbejdspladser, vækst og udvikling i Danmark. Vi har en stor klynge af virksomheder, som er specialiserede i at opstille og servicere havvindmølleparker. Jo mere aktivitet, der er i Nordsøen, desto større vil efterspørgslen være efter danske løsninger. Det gælder lige fra virksomhederne, der laver reservedele, til ingeniørerne, som servicerer møllerne, og danske havne, som bliver – og i et vis omfang allerede er - indgangen til Nordsøen. Dette vil selvfølgelig gælde i endnu højere grad, hvis de gode forhold i de danske havområder kan benyttes til produktion til andre Nordsø-lande”, siger Lars Chr. Lilleholt

Det forventes at op imod 80 pct. af de planlagte vindmøller i EU, vil blive placeret i Nordsøen. Arbejdet i Nordsøen sættes i gang i løbet af juni 2016, hvor Danmark, Holland og Belgien vil stå for formandskabet af samarbejdet i de første tre år af samarbejdet.

Kilde: Energi- Forsynings- og Klimaministeriet

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.