Klima og ressourcer SKRIV UD

Nyt værktøj skal styrke kommunernes klimaindsats

af: Kasper Elton Jensen, 27-10-2016
Foto: Colourbox

De danske kommuner kan se frem til en hjælpende hånd efter, at Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet i går kunne præsentere et nyt it-værktøj, som skal styrke kommunernes klimaindsats. Med det nye værktøj bliver det nemmere for kommunerne at opstille regnskab for deres energiforbrug og udledning af drivhusgasser. Dermed bliver det mere enkelt at arbejde strategisk med energiplanlægning og deltage i internationale klimasamarbejder.

Værktøjet er udviklet i samarbejde med KL og Realdania og hedder Energi- og CO2-regnskabet. Tanken bag værktøjet er at gøre op med den vanskelige proces, som der hidtil har eksisteret for kommunerne, når de skulle opstille et regnskab for, hvor stort energiforbruget og udledningen af drivhusgasser er inden for de enkelte kommunegrænser. Indsamlingen af data har været ressourcekrævende og har ofte krævet hjælp fra eksterne konsulenter, men med det nye værktøj bliver denne proces nu lettere for kommunerne, da værktøjet kan levere ca. 80 pct. af alle de nødvendige energi- og udledningsdata.

”Kommunernes indsats er afgørende i vores energiomstilling. Det er et spring fremad, at de nu får et bedre værktøj til at opstille energi- og klimaregnskaber. Det giver dem et bedre grundlag for at følge kommunens udvikling, og de, der vil, kan nemmere opsætte mål for den lokale energi- og klimaplanlægning. Jeg ser også et perspektiv i, at værktøjet kan gøre det nemmere for kommunerne at gå sammen om energiløsninger på tværs af kommunegrænser,” siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt i en pressemeddelelse.

Det er ikke kun indsamlingen af data, der bliver lettere med det nye værktøj. Ifølge ministeriet, bliver den strategiske energiplanlægning også styrket, hvis kommunernes energiplanlæggere og klimaansvarlige medarbejdere anvender værktøjet aktivt i deres arbejde med den strategiske energiplanlægning. Det vil skabe konsistens i de anvendte metoder, hvilket betyder at resultaterne kan overføres direkte til de strategiske energiplaner, både indenfor de enkelte kommuner og på tværs af kommunegrænserne.

Men det er ikke kun hensigten, at styrke kommunernes arbejde indenfor landets grænser. Værktøjet vil ifølge ministeriet også kunne styrke kommunernes internationale samarbejde.

Energi- og CO2-regnskabet gør det nemmere for kommunerne at deltage i internationale samarbejder som The Global Covenant of Mayors. Med det nye værktøj kan de nu udtrække data i den internationale afrapporteringsstandard, der bruges på tværs af lande til at kortlægge byers klimaaftryk. Arbejdet med den internationale tilpasning af Energi- og CO2-regnskabet er finansieret af Realdania. Endvidere har Realdania sammen med Energistyrelsen finansieret færdiggørelse og drift af værktøjet i 2016. 

”Den globale klimasituation fortæller os, at der er behov for fælles handling. Derfor er det vigtigt, at byerne kan løfte i flok også på tværs af landegrænser. Energi- og CO2-regnskabet gør nu det muligt for kommunerne at lave klimaregnskaberne, så de passer til den internationale standard. Jeg håber, at det samtidig kan få flere kommuner til at tilmelde sig The Global Covenant of Mayors, der er et af de vigtigste internationale vidensfællesskaber for byer, engageret i klimakampen,” siger Realdanias adm. direktør Jesper Nygård.

Vil du vide mere om det nye værktøj, kan du finde flere informationer på SparEnergi.dk.

Kilde: Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.