Energibesparelser SKRIV UD

Rigsarkivet i Viborg indstillet til Viborg Kommunes bygningspræmiering 2016

af: Kasper Elton Jensen, 26-08-2016
Foto: Bygningsstyrelsen

Rigsarkivets nye arkivbygning på Vennershåbsvej i Viborg er indstillet til Viborg Kommunes bygningspræmiering 2016 af smukke og gode bygninger. I alt er 10 bygninger indstillet til årets pris, som både private og kommunen selv kan indstille til en gang om året. Det varierer fra år til år, hvor mange bygninger der får en pris for bygningens samlede kvalitet eller hædrende omtale for særligt vellykkede elementer.

Unik facade med 'bogreol'
Rigsarkivets karakteristiske bygning ligner udefra en stor bogreol. Den kunstneriske udsmykning er integreret i facaden som betonslibninger, der får overfladen til at ligne ryggen af bøger. De store blokke i forskellige gråtoner, der er dannet af forskellige pixelmønstre, udtrykker samtidig overgangen fra den analoge til den digitale tidsalder. Udsmykningen er designet af tekstilkunstner Grethe Sørensen.

Teknisk kompliceret bygning
Rigsarkivet overtog nøglerne til bygningen den 1. november 2015. Indendørs er der tale om et teknisk kompliceret byggeri med blandt andet skrappe krav til temperatur- og luftfugtighedsstyringen og en optimal brug af bygningen til en kompakt opbevaring af arkivalierne i et mobilt reolsystem i to etager. Den topmoderne klimasikring skal skabe et ideelt opbevaringsklima for de mange værdifulde dokumenter. Der er blandt andet indrettet et særskilt rum til gamle og skrøbelige pergamenter fra middelalderen.

Energieffektiv bygning
Bygningen er opført specifikt til formålet i et vellykket offentligt-privat partnerskab (OPP) mellem Bygningsstyrelsen og OPP-leverandøren. Byggeriet er samtidig baseret på en certificeringsordning for bæredygtigt byggeri (DGNB). Det betyder, at bygningen er meget energieffektiv og opfylder bygningsreglementets 2020-energikrav. Dermed lever bygningen op til flere grundlæggende kvalitetskrav til miljø, økonomi, det sociale område samt til byggeriet.

Viborg Kommune offentliggør årets priser den 30. september. 

Kilde: Bygningsstyrelsen

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.