Forsyning og VE SKRIV UD

Smart Grid kan blive dynamit under energisystemet

af: Kasper Elton Jensen, 05-02-2016
Foto: Colourbox

De tekniske hindringer for at styre elforbrug hos kunder, er ved at være ryddet af vejen - hvad enten det drejer sig om store eller små varmepumper, spildevandsanlæg, køleanlæg i supermarkeder, væksthuse, sommerhuse med swimmingpools eller elbiler. Hvis politikerne ønsker et optimeret energisystem, kan de få det.

Sådan lyder en af konklusionerne fra en workshop om smart dataanvendelse afviklet af Branchefællesskab for Intelligent Energi.

”Vi har mange af værktøjerne i dag og kan sammen med firmaerne udføre det i morgen. Danmark har infrastruktur og viden til at gøre det, og det vil være ærgerligt, hvis vi ikke bliver first mover”, siger professor Henrik Madsen fra DTU til Dansk Energi.

Henrik Madsen, der bl.a. er leder af CITIES-projektet (Centre for IT-Intelligent Energy Systems in cities), er i løbende dialog med EU-kommissionen om rammerne for et intelligent energisystem, og han vurderer, at lydhørheden er betydelig. Derfor haster det med at få ændret det danske afgiftssystem, der er en seriøs barriere, hvis vi skal kunne høste de fordele, der er forbundet med at være først.

Med CITIES og andre projekter er det lykkedes for DTU og en lang stribe samarbejdspartnere at vise, hvordan data fra den virkelige verden kan udnyttes bl.a. til et samspil med fluktuerende el-produktion fra vindmøller og solceller samt til dialog med bolig- og bygningsejere om energieffektiviseringer.

Det handler om at aktivere data, og det er direktør Christian von Scholten fra NorthQ, der sælger varmestyrings- og elstyringspakker, enig i:

”Vi har snakket om Home Automation i 15 år uden, at det er slået igennem, fordi det ikke har skabt værdi for slutbrugeren. Data er dynamit i det her, og med engrosmodellen kommer der til at ske ting og sager”, siger han til Dansk Energis hjemmeside.

Christian von Scholten påpeger, at der ikke er ret mange penge at spare for familier ved at skifte elselskaber. Derfor vurderer han, at de el-handelsselskaber, der forstår at udnytte data og ’bundle’ energi med andre ydelser til glæde for kunderne, kommer til at stå stærkt i konkurrencen.

Du kan læse mere om CITIES-projektet her.

Kilde: Dansk Energi

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.