Energibesparelser SKRIV UD

Stort forretningspotentiale i energieffektive løsninger for elinstallatører

af: Kasper Elton Jensen, 07-07-2016
Foto: Colourbox

Virksomheder efterspørger energieffektive løsninger, men dele af branchen mangler kompetencer til at rådgive erhvervskunderne på området, mener branchen selv. Det viser ny undersøgelse fra Energistyrelsens Energisparesekretariat, som mener at mere efteruddannelse er en mulig løsning.

Håndværkere har gennem deres tætte kontakt til erhvervskunder en afgørende rolle i udbredelsen af energieffektive løsninger i små danske virksomheder, men det kan være en udfordring for mindre elinstallatørvirksomheder at løfte den rådgivende opgave.

Energisparesekretariatet i Energistyrelsen har i to nye undersøgelser set nærmere på energirådgivningen i installatørbranchen og undersøgt branchens holdning til energieffektiviseringsområdet og den rådgivning, de tilbyder deres erhvervskunder. Begge undersøgelser adresserer rådgivningsadfærden i installatørbranchen.

Erhvervskunder efterspørger energieffektive løsninger 

Den første analyse af energieffektiviseringsområdet i installatørbranchen bygger på 853 interview blandt el-installatører og elektrikere i Danmark. Analysen viser, at 25 procent af installatørvirksomhederne allerede arbejder strategisk med energieffektivisering, men den viser også, at de større installatørvirksomheder uddanner, samarbejder og rådgiver mere inden for energieffektivisering end de mindre.

En stor del af virksomhederne kan med en begrænset indsats udnytte det store forretningspotentiale, der ligger i formidlingen af energieffektive løsninger, som både løfter miljøet og kundernes bundlinje. Således oplever 42 procent af de adspurgte i ”meget høj grad”/”høj grad”, at erhvervskunder efterspørger energieffektive løsninger. 40 procent oplever det i ”nogen grad”.

Desværre oplever få, at medarbejderne i virksomheden har de fornødne kompetencer. Således mener blot 51 procent af de adspurgte i ”meget høj grad”/”høj grad”, at medarbejderne i virksomheden har kompetencerne til at rådgive kunder om energieffektive løsninger. Derfor bør brugen af efteruddannelse øges, vurderer Energistyrelsen i rapporten, og det bør tilmed være installatørerne selv, der uddanner deres medarbejdere og sikre, at de finder potentialerne i virksomhederne og formidler det videre, hvilket vil være til gavn for deres bundlinje.

LED møder modstand
I den anden analyse har Energisparesekretariatet undersøgt elinstallatørers rådgivningspraksis med særlig fokus på udbredelsen af LED-belysning i detailhandlen. Gennem observerende feltarbejde kommer undersøgelsen frem til, at den største barriere i at fremme den energibesparende belysning er investeringsprisen i LED.

Som følge af rapporten lancerer Energisparesekretariatet i midten af september en landsdækkende kampagne om LED-belysning i detailhandlen, hvor installatører og elektrikere ifølge forundersøgelser har en afgørende rolle for de mindre detailvirksomheders valg af belysning. Derfor inviterer Energistyrelsen et bredt udsnit af aktører og interessenter til at tage del i et udviklingsforløb for at finde frem til simple og effektive virkemidler, der kan understøtte installatørvirksomhederne i deres energirådgivning.

Kilde: Energistyrelsen

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.