Politik og regler SKRIV UD

50 procent grøn energi i 2030 kræver, at der spilles på flere strenge

af: Ulrik Blaabjerg, 03-01-2017
Foto: Colourbox

Skal Danmark nå regeringens mål om at dække halvdelen af det samlede energiforbrug med vedvarende energi i 2030, kræver det at sektorer som transport, industri og individuel opvarmning også kommer med på bølgen. 

Det er blandt andet med den nye trekløverregering, der med sloganet ”grøn optimisme”, har sat et mål om, at halvdelen af det danske energiforbrug i 2030 skal dækkes af vedvarende energi. Fra regeringens side har man lovet, at der næste år vil komme et oplæg til en ny bred energiaftale. 

Det politiske fokus på den grønne omstilling betyder at vedvarende energi er blevet "mainstream" og stadig mere konkurrencedygtig med de fossilt baserede alternativer, hvor et eksempel herpå er det rekordlave bud på havvindmølleparken Kriegers Flak. 

Danmark har specielt være god til at gøre el og fjernvarme grønnere hvilket beyder at det forventes at 80 procent af el- og fjernvarmeforbruget vil være dækket af vedvarende energi i 2020. Omvendt halter det dog med den individuelle opvarmning og i transportsektoren dækker vedvarende energi i dag under 5 procent. 

Dansk Energi har regnet på forskellige kombinationer af ekstra vedvarende energi og elektrificering og beregningerne viser, at Danmark fortsat skal udbygge med mere vedvarende energi indenfor el og fjernvarme, men at energiforbruget i andre sektorer også skal flyttes over til den grønne el og varme. 

En ny energiaftale vil her, med for eksempel to store havmølleparker på 600 MW, en fortsat udbygning med landvind som idag samt fastholdelse af biomasse i stedet for kul på centrale kraftvarmeværker betyde at cirka 44 procent at det samlede energiforbrug i 2030 vil være dækket af vedvarende energi, ifølge Dansk Energis beregninger. 

Men hvis man i stedet gennemfører en udbygning med vedvarende energi samt får elektrificeret større dele af transporten og den individuelle opvarmning, vil man nå målet om at dække halvdelen af det samlede energiforbrug med vedvarende energi. 

Med en fortsat grønnere elproduktion kan Danmark altså høste betydelige gevinster, hvis man for eksempel flytter det olie- og gasbaserede energiforbrug af sektorer som transport, industri og individuel opvarmning over på den grønne el. En sådan ændring vil både bidrage til Danmarks klimamål og til at løfte andelen af vedvarende energi.

Kilde: Dansk Energi 

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.