Forsyning og VE SKRIV UD

Batterier kan udløse revolution i energisektoren

af: Ulrik Blaabjerg, 06-06-2017
Foto: Colourbox

Regeringen med energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) i spidsen, vil afskaffe den timebaserede nettoafregning for solceller. Regeringen estimerer at det vil sænke den forventede kapacitet fra solanlæg med 135MW i 2020 og dermed reducere det såkaldte afgiftstab med 1,2 mia. kr. i 2030. 

Regeringens forslag er blevet beskyldt for at være lovgivning med tilbagevirkende kraft, men det afviser Lars Chr. Lilleholt og påpeger at solcelleejerne kun kommer til at betale lidt mere, end de ellers skulle. Forslaget betyder, at eksisterende og nye solcelleanlæg på op til 6kW, som typisk er placeret på hustage, fra næste år ikke længere kan lagre deres overskydende strømproduktion på elnettet uden at betale afgifter, på lige fod med anlæg på mere end 6kW, da disse opfattes som erhvervsanlæg. 

En såkaldt game-changer i sagen, kan dog blive de stadig mere veludviklede batterier der lagrer den producerede strøm. De nye lagringssystemer begynder nemlig at byde sig til ved både vindmølleparker, i private hjem og ved solcelleanlæg. Paul Gardner, global chef for energy storage hos DNV Gl, fortæller om baggrunden for rivende udvikling med batterier: "Markedet for lagring af energi har udviklet sig i en rasende fart de seneste få år, og der er ingen tvivl om, at vækstmotoren har været skabt via den hastige udvikling inden for elbiler. De store ressourcer, der er afsat til udvikling af elbiler, har skubbet dramatisk på med udviklingen af batterier, der bliver såvel billigere og billigere som mere og mere effektive". 

Paul Gardner fortæller desuden at mens batterier tidligere har haft et noget blakket ry med kort levetid, har de nu udviklet sig til at være noget af det hotteste inden for energisektoren: "Lagring på batteri er en teknologi, som ingen endnu har svaret på, hvordan vil udvikle sig. Den har potentiale til at både at revolutionere og transformere energisektoren, og derfor har ingen råd til at ignorere den. Alle aktører i markedet er nødt til at orientere sig mod de nye muligheder og beslutte sig for, hvordan de vil forholde sig til teknologien. Det værste man kan gøre er at ignorere den ændring, der er på vej, og forholde sig afventende. For så risikerer man, at markedet kører fra en", forklarer Paul Gardner. 

Lagrings-teknologien har da også fanget interesse hos både globale energigiganter som Vestas og Vattenfall, lige som en lang række iværksættervirksomheder med stort held har dyrket området og enten er indgået i lukrative partnerskaber om teknologien eller er blevet opkøbt. For bare få uger tilbage sagde Vestas topchef, Bert Nordberg, til Berlingske, at "... Vi søger en industriel løsning til lagring af energi, og der er masser af virksomheder, som starter nu, og som skal lave batterier. Men de er så fokuserede på biler, så jeg leder på markederne efter, hvem vi skal samarbejde med eller investere i, som ser på industrilagring"

I Danmark er eksempler på energilagring stadig også i sine tidlige stadier, men 1. marts i år tog projektet "EnergyLab Nordhavn" et batteri med en effektkapacitet på 630 kW i brug i København. 

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.