Inspiration SKRIV UD

Betonkonstruktioner kan genanvendes

af: Kasper Elton Jensen, 16-01-2017
Foto: Colourbox

Renoveringer af store betonbyggerier gemmer på et stort potentiale i forhold til at indgå i den cirkulære økonomi. Eksisterende betonkonstruktioner kan nemlig ofte genanvendes med fordel for både økonomi og klima. Det skriver det partnerdrevne initiativ ’Renovering på dagsordenen’ på deres hjemmeside.

Renovering på dagsordenen er et samarbejde mellem 12 af byggeriets centrale organisationer, som arbejder for at sætte renovering på dagsordenen overfor offentligheden, politikere og byggebranchen. Og de kommer nu med en opfordring om, at branchen genanvender de betonkonstruktioner, der ikke fejler noget, når der skal foretages energirenoveringer.

Et eksempel på dette finder man hos vinderen af RENOVER-prisen i 2015, Herning Bibliotek, hvor den eksisterende betonkonstruktion blev genbrugt og fik skabt nyt liv i en ellers forfalden bygningskonstruktion fra 1960’erne. Herning Bibliotek gik fra at være en tom spøgelsesbygning til at blive samlingspunkt for borgerne i Herning med både diverse kulturtilbud og cafeer. Dengang sagde Jesper Nygaard, der er adm. direktør i Realdania, som sammen med GI står bag RENOVER-prisen, følgende om Herning Bibliotek:

”Renoveringen af Herning Bibliotek er et fantastisk eksempel på, hvordan man igennem en renovering fuldstændig kan omdanne en bygnings funktion, så bygningen bliver et samlingspunkt i nærområdet. Det vidner det imponerende besøgstal ikke mindst om”.

Et andet eksempel finder man ved Dansk Industris bygning på Rådhuspladsen i København, som blev bygget op omkring den eksisterende betonkonstruktion. Andre eksempler på byggeprojekter, hvor betonkonstruktioner er blevet genanvendt, er blandt andet Carlsberg Byen, som er blevet renoveret og i dag husere private boliger, cafeer og uddannelses institutioner.   

Og så længe betonkonstruktionen ikke fejler noget, kan den ifølge Renovering på dagsordenen ligeså godt indgå i den cirkulære økonomi. Det er dog ikke alle betonkonstruktioner, som er lige egnede til at blive genbrugt. Det kræver nemlig en solid og stærk konstruktion, som lever op til de nutidige kvalitetskrav, men gør den det, kan den ligeså godt genanvendes.

Og der er både miljømæssige og økonomiske goder ved at genanvende betonkonstruktioner. Blandt andet ved at omkostninger, energiforbrug og CO2-udledning, som er forbundet med transport og håndtering af materialer, reduceres markant ved genanvendelsen.

Kilde: Renovering på dagsordenen

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.