Forsyning og VE SKRIV UD

Danmark og Kina indgår samarbejdsaftale om energi

af: Kasper Elton Jensen, 12-06-2017
Foto: Colourbox

Danmark og Kina har længe haft et tæt samarbejde på energiområdet. Samarbejdet blev styrket i forrige uge, hvor energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt i Beijing har underskrevet en ny samarbejdsaftale med Kina inden for vedvarende energi. Aftalen betyder, at Danmark skal arbejde endnu tættere sammen om grøn omstilling med verdens største udleder af CO2.

I sidste uge indgik først den amerikanske delstat Californien en samarbejdsaftale med Kina, og sidenhen fulgte Danmark trop, i forbindelse med energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholts deltagelse i det internationale energitopmøde Clean Energy Ministerial og Mission Innovation.

”Danmark befinder sig i dag i den globale superliga inden for vedvarende energi, og fra kinesisk side er der stor anerkendelse af vores ekspertise på energiområdet. Kina har de sidste år vist en rigtig god udvikling på dette område, og Kina er et nøgleland i forhold til fremtidens globale lederskab inden for den grønne omstilling. Hvis Parisaftalens målsætninger skal nås, er et tæt samarbejde mellem Europa og Kina, som er verdens største udleder af drivhusgasser, helt afgørende,” sagde Lars Chr. Lilleholt i en pressemeddelelse. 

Som en del af topmødet mødtes Lars Chr. Lilleholt med den kinesiske energiminister Nur Bekri, hvor de to parter underskrev en samarbejdsaftale om vedvarende energi, som sætter rammen for det fremtidige dansk-kinesiske samarbejde på området. Aftalen har dels fokus på brugen af vedvarende energi i fjernvarmesystemet, og sikrer desuden et øget samarbejde om udviklingen af havvind i Kina. 

”Det glæder mig, at det er lykkes at knytte det dansk-kinesiske energisamarbejde endnu tættere sammen. Mødet med den kinesiske energiminister bekræftede, at Kina har nogle meget ambitiøse planer for deres grønne omstilling, og at vi ved at byde ind med dansk erfaring og teknologi kan slå to fluer med et smæk: dels kan vi bidrage til at verdens største udleder af drivhusgasser går i en mere grøn retning. Dels kan vi sikre et endnu bedre fodfæste for danske energivirksomheder på fjernvarme og havvind, hvor vi har nogle helt unikke kompetencer,” siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt. 

Lars Chr. Lilleholt og hans kinesiske ministerkollega overværede desuden underskrivelsen af en samarbejdsaftale mellem Danfoss og ”The China Heat Pump Industry Alliance”. Aftalen skal fremme brugen af varmepumper i stedet for decentrale kulfyrede fyr til etagebyggeri i Kina. Danfoss forventer, at aftalen kan medvirke til at styrke deres position på det kinesiske marked markant.

”Det glæder mig, hver gang danske virksomheder styrker deres position internationalt, som Danfoss gør med denne samarbejdsaftale,” afslutter Lars Chr. Lilleholt i pressemeddelelsen.

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.