Inspiration SKRIV UD

Danmarks største grundvandskøleanlæg opføres i Bispebjerg Hospitals historiske kvarter

af: Mikkel Nielsen, 06-10-2017
Foto: Bispebjerg Hospital

Danmarks største grundvandskøleanlæg er netop nu ved at blive opført i Bispebjerg Hospitals historiske kvarter. Anlægget vil kunne opvarme og nedkøle det nye hospital og psykiatri, på en energibesparende måde, som både er billig og god for miljøet.

Med det nye, såkaldte ATES-anlæg, vil man i fremtiden kunne pumpe kulde og varme op af jorden, som vil kunne bruges til at køle hospitalet og psykiatrien ned om sommeren, samt udfylde halvdelen af hospitalets og psykiatriens varmebehov, om vinteren. Det resterende varmebehov vil derefter blive udfyldt af fjernvarme.

Anlægget kommer til at pumpe store mængder vand op fra undergrunden, men Peter Guttormsen, som er projektleder for byggeriet, understreger at anlægget overholder alle krav, og at den mængde vand som bliver trukket op, svarer til en dråbe i havet. Der er nemlig ca. 6 mia. liter grundvand under Bispebjerg, og vandet som bliver pumpet op, bliver også ledt ned i jorden igen, uden at blive forurenet på vejen.

Det har været en svær opgave at placere Danmarks største grundvandskøleanlæg på et delvist fredet hospital. Derfor har man valgt entreprenøren Dansk Halbyggeri med arkitekt Gottlieb-Paludan til opgaven, da deres bud i høj grad passer ind i de fredede omgivelser.

Teknikbygningen bliver opført fra oktober 2017 til foråret 2018, og ATES-anlægget etableres, så det er færdigt i januar 2019.

Kilde: HVACFOKUS

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.