Forsyning og VE SKRIV UD

Danmarks største kraftvarmeværk er CO2-neutralt

af: Kasper Elton Jensen, 15-05-2017
Foto: Dong Energy A/S

Avedøreværket, der er Danmarks største kraftvarmeværk, forsyner dagligt størstedelen af hustandende i hovedstadsområdet med både fjernvarme og strøm. Derfor har det også stor betydning, at værket fra december 2016 kunne kalde sig 100 pct. CO2-neutralt efter at ombygningen af den kulfyrede kraftværksblok blev afsluttet.

DONG Energy og VEKS har i mere end 25 år samarbejdet om Avedøreværket – et samarbejde, der i stigende grad har udviklet sig til at fokusere på den grønne omstilling. Derfor var det også med stor tilfredshed, at formanden for VEKS, Steen Christiansen, kunne indvie den ombyggede blok 1 i Avedøreværket i december. Værkets blok 1 er gået fra at være en kulfyret kraftværksblok til nu at kunne producere både el og varme udelukkende baseret på biobrændsel.

Og selvom ombygningen ikke rykker det store ved det globale klimaregnskab, så glæder VEKS og DONG Energy sig over, at Avedøreværket nu er i stand til at producere klimavenlig fjernvarme til omkring 215.000 københavnske hustande samt strøm til over 600.000 husstandes årlige forbrug.

Hertil mener Steen Christianen, at ombygningen understreger vigtigheden af at kunne omsætte ord til handlinger ved kort proces – især når det gælder bekæmpelsen af klimaforandringerne.

”Dagligt bliver vi mindet om, at vores klode er overophedet og har kurs mod en tre-graders temperaturstigning. Konsekvenserne er allerede tydelige: Flygtninge fra klimaforandringer overgår antallet af flygtninge fra krig og konflikter. Det kan virke uoverskueligt at vælge de rette håndtag for at bremse den fortsatte CO2-udledning og dermed den globale opvarmning. Omvendt kalder det jo også på handling – NU”, lød det fra Steen Christiansen ved indvielsen af det ombyggede og CO2-neutrale Avedøreværket.

Ombygningen af Avedøreværket har også betydet, at hovedstaden rykker et væsentligt skridt nærmere det lokale klimamål om at hovedstaden skal være fri for fossile energikilder i 2035. Ifølge VEKS forventes det nemlig at Avedøreværket vil kunne reducere sit CO2-udslip med omkring 500.000 tons CO2 om året, hvilket svarer til den årlige udledning fra 255.000 biler.

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.