Politik og regler SKRIV UD

DF efterlyser energibesparelser i regeringens energipolitik

af: Kasper Elton Jensen, 03-02-2017
Foto: Colourbox

I et debatindlæg til Altinget har Dansk Folkepartis klima- og energiordfører, Mikkel Dencker, sat spørgsmålstegn ved regeringens energipolitik, hvor Dencker efterlyser både energibesparelser og energieffektiviseringer.

Ved sammensætningen af den nye VLAK-regering i slutningen af 2016 fulgte også et nyt regeringsgrundlag. Her var der dog ikke blevet plads til energibesparelser eller energieffektivitet i regeringens energipolitik, og det ærgrer Mikkel Dencker.

”Regeringen understreger, at omstillingen fortsat skal være omkostningseffektiv, at klimaindsatsen skal skabe jobs og at en billigere energiforsyning skal skabe gode betingelser for vækst.
Så langt, så godt. Men energibesparelser er ikke nævnt med et eneste ord. Der er alene fokus på udbygning af energikapacitet, hvad der også enstrenget præger den seneste energiaftale fra 2012. Det både undrer og ærgrer mig. For der er i vores øjne ingen tvivl om, at vi i årevis har været alt for optagede af at udvide produktionskapaciteten af vedvarende energi, som vi samtidig har subsidieret massivt”, skriver Mikkel Dencker i sit debatindlæg på Altinget.dk og forsætter:

”For kun et halvt år siden offentliggjorde en forskergruppe fra Aalborg Universitet en stor sammenfattende forskningsrapport, som viste, at vi som samfund kan spare helt op til 40 procent af varmeforbruget i de eksisterende bygninger ved energieffektivisering og energibesparelser, før det bedre vil kunne betale sig at udvide kapaciteten af vedvarende energiproduktion.”

Mikkel Dencker står ikke alene med sin bekymring om den vigende interesse for energibesparelser som en del af den grønne omstilling. I tirsdags kunne vi berette om chefkonsulent i Dansk Byggeri, Camilla Damsø Pedersens kritik af retorikken omkring den grønne omstilling, og hun bakkes nu op af Energiforum Danmarks sekretariatsleder, Dorte Nørregaard Larsen, som udtaler:

”Der er måske situationer, hvor man kan diskutere om, fx de sidste 5 cm isolering giver mening i forhold til miljø og økonomi, men det er ikke det samme som at afskrive energibesparelser som irrelevante. Energirenovering giver stadig mening både for miljøet, privatøkonomien og samfundsøkonomien, og samtidig kan det virke som en løftestang for bedre indeklima og for bygninger, der er mere fleksible mht. til energiforbrug, og derfor passer bedre ind i et system præget af ”ustabile” forsyningskilder som vind og sol”.

Til efteråret skal Folketingets partier samles og diskutere regeringens udspil til en fornyet energiaftale, og her har Mikkel Dencker i sinde, at minde regeringen om, at energibesparelser ikke står nævnt en eneste gang i regeringsgrundlaget, hvilket ifølge Mikkel Dencker betyder, at den ikke lever op til ambitionen om at lade den grønne omstilling ske så billigt som muligt.

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.