Forsyning og VE SKRIV UD

DTU får ny testfacilitet til vindmøllevinger

af: Kasper Elton Jensen, 03-03-2017
Foto: Bygningsstyrelsen

Bygningsstyrelsen har i denne uge holdt rejsegilde på en unik bygning til DTU Vind på Risø Campus. Den nye bygning skal rumme en unik testfacilitet af højeste internationale standard for forskning i styrke og udmattelse af store strukturer som f.eks. vindmølle vinger, der er udsat for komplekse belastninger. Bygningen får navnet 'DTU Large Scale Facility'.

Bygningsstyrelsen er bygherre og kommende ejer af den nye facilitet til afprøvning af store strukturer. Faciliteten bliver en del af Villum Center for Advanced Structural and Material Testing (CASMaT), og består af en 1.560 m2 stor forsøgshal med forstærket gulv og tre prøvestande, der kan teste hhv. 45 m, 25 m og 15 m lange vindmøllevinger eller andre slanke konstruktioner. Inden i forsøgshallen opføres en 460 m2 stor personalebygning i to etager. Personalebygningen indeholder kontrolrum, værksted, depoter, besøgscenter og diverse servicefaciliteter.

Stor glæde blandt parterne ved rejsegildet

Projektleder i Bygningsstyrelsen, Claude Sauzet sagde i forbindelse med rejsegildet:

"Bygningsstyrelsen fik for snart to år siden opgaven at fuldføre DTU Vinds og Villum Centerets projekt om en Large Scale Facilitet. Bygningsstyrelsen har været glade for samarbejdet med alle parter, og nu er vi meget tæt på at realisere det unikke byggeri. De næste to måneder færdiggøres byggeriet, så forskerne fra DTU kan komme i gang med deres spændende forsøg med de store vindmøllevinger, som hele vindindustrien venter med spænding på."

Bygningsstyrelsens glæde over projektet deles af Peter Hjuler Jensen, viceinstitutdirektør DTU Vind, der i en pressemeddelelse udtalte:

"Vi glæder os til at kunne tage de nye testfaciliteter i brug. De nye faciliteter er meget velegnede til både statiske og udmattelses test af vindmøllevinger. Men faciliteten vil også være meget velegnet til at teste andre store strukturers styrkeegenskaber. Faciliteten vil leve op til de højeste internationale standarder, og jeg forventer også at vi vil kunne udvikle nye, avancerede konkurrencedygtige testmetoder. Alt sammen for at vi kan øge forståelsen af svigt og utilsigtede nedbrud i store strukturer som f.eks. vindmøllevinger og på den baggrund udvikle mere avancerede metoder til at designe nye produkter der er globalt konkurrencedygtige."

Byggeriet, der er budgetteret til 38 mio. kr., blev startet op i efteråret 2016 og testfaciliteten vil kunne tages i brug sommeren 2017.

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.