Politik og regler SKRIV UD

Elafgiften tager ikke hensyn til klimaet

af: Kasper Elton Jensen, 09-03-2017
Foto: Colourbox

Afgiften på el i Danmark tager ikke hensyn til klimaet og fungerer egentlig bare som en indtægtskilde for staten. Sådan lyder meldingen fra Det Miljøøkonomiske Råd, der i en ny rapport anbefaler, at afgiften sænkes med helt op til 70 procent.

I sidste uge offentliggjorde Det Miljøøkonomiske Råd en ny rapport, der langede ud efter den nuværende afgift på el, som, ifølge rapportens konklusioner, er alt for høj. Det Miljøøkonomiske Råd anbefaler at afgiften sænkes fra 89 til 27 øre per kWh, hvilket svarer til en reduktion på 70 procent. Sænkes afgiften vil det ifølge De Økonomiske Vismænds miljøråd give virksomheder og private husstande anledning til at vælge mere klimavenlige og eldrevne teknologier som eksempelvis varmepumper og elbiler.

”Vores analyser viser, at der vil være en samfundsøkonomisk gevinst på cirka 1,8 milliarder kroner ved at sænke elafgiften. Lavere elafgifter vil samtidig gøre det lettere at leve op til reduktionskravet i ikke-kvotesektoren. Den høje elafgift er svær at begrunde”, lyder det fra miljøøkonomisk vismand Lars Gårn Hansen.

Anbefalingerne fra Det Miljøøkonomiske Råd bliver mødt positivt af Dansk Energi, der mener, at rapportens konklusioner giver anledning til en bredere skattedebat, som vil fremme den grønne omstilling.

”Det har længe undret os, at den stadigt grønnere strøm også skal være den energikilde, der uden sammenligning tynges mest af afgifter. Det fremmer jo ikke den grønne omstilling. Derfor er det fornuftigt, at rådet så klart anbefaler en markant afgiftslettelse på el for klimaet og den danske økonomis skyld”, siger Dansk Energis administrerende direktør, Lars Aagaard, til Dansk Energis hjemmeside og forsætter:

”Samtidigt vil jeg opfordre til, at man på Christiansborg opgiver det til tider ensidige fokus på, at en lavere indkomstskat er den eneste vej til økonomisk vækst og flere arbejdspladser. Det er tid til en bredere og mere nuanceret skattedebat”.

Du kan læse hele den nye rapport på Det Miljøøkonomiske Råds hjemmeside her.

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.