Energibesparelser SKRIV UD

Erhvervslivets energiforbrug skyder i vejret

af: Ulrik Blaabjerg, 17-03-2017
Foto: Colourbox

Til trods for at Dong har besluttet at udfase kul fra dets danske værker, viser Energistyrelsens basisfremskrivning for 2017, at 2020'erne vil lede til større kulforbrug, hvis der ikke gøres noget politisk. 

Det er nye store datacentre der bliver opført af de amerikanske giganter Facebook og Apple i Odense og Viborg samt udfasningen af PSO-afgiften der ifølge Energistyrelsens basisfremskrivning vil betyde en vækst i erhvervslivets elforbrug på 35 procent og en stigning på 20 procent i energiforbrug.

Den store stigning i energiforbruget hos erhvervslivet vil ikke nødvendigvis blive dækket af vedvarende energi. Det forklarer formand for Klimarådet, Peter Birch Sørensen, der anser det for mere realistisk at det vil blive dækket af et øget forbrug af kul og naturgas, hvis der ikke sker noget politisk: "Når vi øger elforbruget kommer der ikke automatisk mere sol- eller vindenergi. Så sker der ikke noget politisk, er det realistisk at antage, at vi kommer til at bruge mere kul og naturgas", lyder det fra Peter Birch Sørensen. 

Energistyrelsens basisfremskrivning betegner desuden hvordan der så småt bør være advarselslamper der blinker hos politikerne, som til efteråret skal til at se på den næste energiaftale frem mod 2030, forklarer Peter Birch Sørensen: "Det vil være paradoksalt, hvis Danmark efter en årrække med omstilling til vedvarende energi begynder at øge forbruget af kul igen. Det ville være en helt anden retning end den vi har bevæget os i hidtil"

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) har allerede varslet i en pressemeddelelse, at der skal politisk handling til, hvis regeringens eget mål om, at halvdelen af energiforbruget skal dækkes af vedvarende energi i 2030 og beskriver hvordan det svarer til, at der skal bygges ti kæmpe havvindmølleparker fra 2020 til 2030. Noget der ikke kommer til at ske i praksis, men viser hvor store investeringer, der skal foretages for at nå målet. 

Kilde: Altinget

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.