Energibesparelser SKRIV UD

ESCO-modellen sætter gang i energirenoveringer på Hvidovre Hospital

af: Kasper Elton Jensen, 20-02-2017
Foto: Bjarke Ørsted

ESCO-modellen er en god løsning på de energirenoveringsprojekter, der har svært ved at finde økonomiske ressourcer til at komme i gang. Det viser de seneste 10 års erfaringer med modellen.

Energirenoveringer er godt for både energiforbruget og økonomien, men projekterne er desværre ofte meget dyre, og afskrækker dermed mange virksomheder fra at kaste sig ud i større energirenoveringsprojekter. Heldigvis er der hjælp at hente i ESCO-modellen, der i snart 10 år har betydet, at virksomheder i Danmark kan søge om ekstern finansiering til diverse energirenoveringsprojekter. Modellen indebærer, at bygherren ikke selv skal betale for renoveringsprojektet med det samme, men i stedet får finansieret energirenoveringen af en ekstern partner, der efterfølgende får dækket sit indskud gennem de besparelser på energiregningen, som bygherren opnår de kommende år.

ESCO-projekt på Hvidovre Hospital
Modellen er især attraktiv for offentlige institutioner, der kan have svært ved at finde de fornødne ressourcer i budgettet til de omkostningstunge renoveringsprojekter. Dette gjorde sig også gældende på Hvidovre Hospital, der i efteråret 2016 indgik et samarbejde med Siemens, om det der i dag er Danmarks største ESCO-projekt til dato. Projektet indebærer blandt andet en udskiftning af hospitalets, næsten 40 år gamle, lysarmaturer, som selskabet Høyrup & Clemmensen skal stå for. I stedet for den nuværende belysning skal der nu installeres et smartere og mere intelligent belysningsanlæg. Anlægget skal bidrage til bedre komfort og et bedre arbejdsmiljø, og havde det ikke været for ESCO-samarbejdet med Siemens, var projektet nok aldrig blevet til noget fortalte Anders Agger, Hospitalsdirektør på Hvidovre Hospital i en pressemeddelelse sidste år:

”ESCO-aftalen giver os mulighed for at sikre grøn omstilling i et omfang, som vi hverken har budget eller kompetencer til selv at kunne. Som hospital vil vi naturligvis hellere bruge penge på det, der direkte kommer patienter til gode, end at betale elregningen”.

Projektet på Hvidovre Hospital er budgetteret til 163 millioner kroner og tilbagebetalingen skal i løbet af de næste 10 år, hvor de opnåede besparelser på energiregningen skal anvendes som afdrag.

Stort ESCO-potentiale på hospitalerne
Potentialet med ESCO-projekter på hospitaler kommer dog ikke bag på Søren Østergaard, der er partner og installationschef hos Høyrup & Clemmensen:

”Vi kommer på mange hospitaler, og det er tydeligt, at der er et ESCO-potentiale alle steder. En af de spændende ting ved ESCO-projekterne er, at man laver meget mere energioptimering end normalt, fordi tilbagebetalingstiden bliver mere fleksibel med ESCO. Det kan nemlig svare sig at gå hele vejen og få de sidste par procent besparelse med, og det betyder at opgaverne bliver større og mere interessante at lave. Det er et helt nyt scenarie”, fortæller Søren Østergaard til Installatør.dk.

ESCO er bedst til større projekter
Udbudsrådet har fornyligt foretaget en undersøgelse af ESCO-projekter i en række af landets kommuner, og konklusionen blev heraf, at energirenoveringer af enkeltstående bygninger eller i forbindelse med normale bygningsrenoveringer bedst er stillet med andre løsningsmodeller end ESCO-modellen. Ifølge Udbudsrådet kan finansiering ved hjælp af ESCO-modellen nemlig bedst betale sig ved større projekter, hvor der er garanti for besparelser, som i eksemplet fra Hvidovre Hospital, hvor der er tale om en større udskiftning af hele lysarmaturet på hospitalet.

Kilde: Installatør.dk

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.